Acasă Economie Încep lucrările la noua Centrală de la Iernut

Încep lucrările la noua Centrală de la Iernut

DISTRIBUIȚI

 169625 – 03082022 – Sucursala de Producție Energie Electrică Iernut a Romgaz a predat Duro Felguera S.A. amplasamentul pentru construcția unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze. Investiția este cuplată cu proiectul Neptun Deep.

Termocentrala Iernut beneficiază de o poziţionare strategică, fiind amplasată în centrul sistemului energetic naţional. Prin acest proiect se are în vedere acoperirea consumului naţional de electricitate prin acţionarea pe pieţele de energie electrică angro şi de echilibrare, asigurarea de servicii tehnologice pentru sistemul energetic naţional, eliminarea posibilelor blocaje în reţeaua din nord-vestul României. Puterea instalată a centralei pe gaz este de 430 MW, anunță Ministerul Energiei.

Centrala cuprinde patru turbine cu gaz plus patru cazane recuperatoare pentru producere abur cu trei niveluri de presiune şi două turbine cu abur. Finanţarea este asigurată din Planul Naţional de Investiţii.

În 2016, Romgaz a semnat cu firmele Duro Felguera şi Romelectro un contract pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice în cadrul termocentralei Iernut, care, potrivit planurilor inițiale, ar fi trebuit dată în folosinţă la începutul anului 2020. Insolvența celor două companii a dus la o situație juridică extrem de complicată și la întârzieri în implementare.

Printr-un nou contract cu firma spaniolă Duro Felguera, noul termen de finalizare a unității de producție de energie electrică de la Iernut este de 16 luni de la data ordinului de reîncepere a lucrărilor, ceea ce înseamnă că la finalul anului 2024 această capacitate de producție ar trebui să fie pusă în funcțiune.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.