Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Parlamentarii şi-au pus Statul în acord cu Constituţia

Bucureşti: Parlamentarii şi-au pus Statul în acord cu Constituţia

DISTRIBUIȚI

 135919 – 07042015 –   Statutul senatorilor si deputatilor a fost modificat, in urma votului dat marti in plenul reunit al celor doua Camere, astfel ca este acum in concordanta cu cerintele Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR). Pentru modificarea Statutului alesilor au votat 292 de parlamentari, in timp ce unul a fost impotriva, transmite B1 Tv.

Birourile permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului s-au reunit marti pentru a convoca o sedinta de plen comun in care sa se modifice Statutul deputatilor si al senatorilor.

Modificarea a fost generata de dezbaterile pornite dupa numararea voturilor in cazul cererii DNA de incuviintare a retinerii si arestarii lui Dan Sova. Atunci, solicitarea procurorilor anticoruptie a fost respinsa, deoarece s-a luat in calcul numarul total al senatorilor, nu cel al senatorilor prezenti, asa cum prevede Constitutia.

Modificarea Statutului s-a votat cu doar o zi inainte de dezbaterea de catre CCR cu privire la votul din cazul incuviintarii cererii DNA privind retinerea si arestarea senatorului PSD. CCR va dezbate miercuri 3 solicitari: de la PNL, de la presedintele Iohannis si de la CSM.

Pe 31 martie, Regulamentul Senatului a fost modificat cu privire la numarul de voturi necesar in plenul acestei camere pentru incuviintarea retinerii sau arestarii unui senator, la cererea DNA. Masura a fost luata dupa votul in cazul solicitarii procurorilor de arestare a lui Dan Sova.

Concret, o solicitare a procurorilor anticoruptie privind arestarea sau retinerea unui senator va putea fi incuviintata cu votul majoritatii senatorilor prezenti in acel moment in plen, si nu cu majoritatea tuturor senatorilor, asa cum a fost in cazul Sova.

La articolul 76 al Constitutiei, privind „Adoptarea legilor si a hotararilor”, la alineatul (2) se arata ca „Legile ordinare si hotararile se adopta cu votul majoritatii membrilor prezenti din fiecare Camera”.

Doar legile organice si hotararile privind regulamentele Camerelor se adopta cu votul majoritatii membrilor fiecarei Camere, potrivit primului alineat. – PROMPT MEDIA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.