Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Preşedintele Iohannis: România intră în normalitate

Bucureşti: Preşedintele Iohannis: România intră în normalitate

DISTRIBUIȚI

 136182 – 21042015 – Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca Romania intra treptat „in normalitate”, apreciind ca exista un acord pe trei mari chestiuni in urma consultarilor de luni, cu partidele si formatiunile politice parlamentare. Intr-o declaratie de presa sustinuta de la Palatul Cotroceni, luni seara, seful statului si-a exprimat speranta ca, pana la jumatatea lunii mai, sa fie adoptata si trimisa spre promuglare legea alegerilor locale si legea finantarii partidelor si campaniilor electorale.

De asemenea, seful statului a evitat sa raspunda daca va promulga o eventuala lege a pensiilor speciale pentru parlamentari, subliniind ca asteapta intai sa vada daca o asemenea prevedere legala va fi trimisa spre promulgare de catre Parlament.

Legislatia privind alegerile locale, votul din diaspora si votul prin corespondenta sunt alte zone in care, potrivit sefului statului, s-a ajuns la un acord cu formatiunile politice prezente la consultari.

“Apreciez interesul pentru aceste consultari, dar si participarea partidelor politice la aceste consultari. Ma bucur sa constat ca, cu acest tip de consultare, intram in normalitate. Este un nou pas facut spre alt fel de politica, una a normalitatii. Urmatorul pas este ca aceste discutii sa se concretizeze in proiecte asteptate de politicieni si de cetateni. Sunt cateva proiecte convenite la precedentele consultari, care au progresat. Votul pentru diaspora nu a facut mari progrese. Exista un acord pe trei mari chestiuni. Pana la jumatatea lunii mai, sa fie adoptata si trimisa spre promuglare legea alegerilor locale si legea finantarii partidelor si campaniilor electorale. Lucrul bine facut incepe cu legislatia bine facuta. In ultimii 25 de ani, legislatia prost facuta a dus la stagnare si de multe ori si la ineficienta. Am vorbit despre corectarea prevederilor care dau impresia ca partidele doresc sa lase portite pentru finantari. Ma bucur sa constat ca partidele politice au fost de acord cu aceste modificari. A doua zona de acord se refera la legislatia privind alegerile locale. Al treilea aspect se refera la votul pentru diaspora, respectiv votul prin corespondenta. Toate partidele au dat asigurari ca exista vointa politica. Astept ca stadiul declarativ sa fie depasit si voi urmari cu mare atentie ce se intampla in aceasta speta. Legea privind Statutul senatorilor si deputatilor a fost pusa in acord cu Constitutia, care mi se pare extraordinar. Mai bine tarziu decat niciodata. Am aflat ca legea referitoare la alegerile locale a trecut azi cu bine prin Senat. E un semn bun, un semn ca, daca se doreste, chestiunile se pot rezolva”, a declarat presedintele Iohannis. – PROMPT MEDIA

.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.