Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Blaga despre dosarul EADS: “Am făcut plângere penală în 2005”

Bucureşti: Blaga despre dosarul EADS: “Am făcut plângere penală în 2005”

DISTRIBUIȚI

136547 – 06052015  – Copresedintele PNL, Vasile Blaga, a explicat ca implicarea sa in contractul EADS este una benefica pentru Romania si ca a facut plangere la PNA (actuala DNA) in 2005, cand a vazut contractul initial, insa s-a stabilit neinceperea urmaririi penale.

„Daca e sa izbucneasca, sa izbucneasca”, a spus Blaga despre dosarul EADS, care ar urma sa fie readus in atentie.

„Implicarea mea in dosar e una benefica pentru Romania”, a afirmat acesta, la Realitatea Tv.

Blaga a amintit cu aceasta ocazie ca Romania a incheiat tratatul de aderare cu sapte clauze de salvgardare, „eu raspundeam de eliminarea lor, erau 3 jumatate la mine, trei jumatate la Justitie”. In ceea ce priveste securizarea frontierei, „s-a facut pe trei cai, intre care a existat o interactiune”. Una din aceasta cale a fost contractul cu EADS, o alta Facilitatea Schengen, a explicat Blaga.

„Cand am mers la minister, primul lucru pe care l-am vazut, in ianuarie 2005, a fost contractul cu EADS. Mi-a parut prima data un contract cadru, numai ca am observat ca pe ce merg banii, in ce consta acest sistem de securizare a frontierei, pe ce dai banii (…) Incepand cu ianuarie am inceput discutiile cu EADS si am reusit sa desecretizam contractul. Din 22 februarie a fost contractul initial cu EADS pe siteul ministerului”.

O problema sesizata la acel moment a fost „studiul de fezabilitate (…) am facut plangere penala la PNA, s-a dat NUP, nu e treaba mea sa comentez deciziile justitiei”.

Blaga si-a mai amintit ca „mai erau lucruri dificile pe care UE ni le imputa, suprapuneri intre programele Phare si obiective prevazute in contract (…) UE a spus sa eliminam aceste suprapuneri, nu numai ca ne cere banii inapoi, dar nu primim nici Facilitatea Schengen de 630 de milioane de euro”.

„Trebuia sa rezolvam inca o problema: in contractul initial, codurile sursa erau la EADS, dar trebuiau sa ramana pe teritoriul national (…) Toate lucrurile astea le-au adus… Negocierile le-am mutat in sediul MAI (…) Am terminat de negociat contractul in noiembrie 2005. Contractul a fost semnat de echipa de negociere a MAI”, a povestit acesta.

Blaga a mai spus ca „dupa ce nu am mai fost ministru, urmatorul ministru iar a secretizat contractul”. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.