Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: CAESAR:Democrația românească trebuie apărată în fiecare zi

București: CAESAR:Democrația românească trebuie apărată în fiecare zi

DISTRIBUIȚI

137445  – 10062015 – Fundația CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români) se declară îngrijorată  cu privire la efectele negative pe care deciziile politice recente le au asupra consolidării democrației românești și asupra imaginii României în întreaga lume.

CAESAR atrage atenția că aplicarea legilor în mod egal tuturor cetățenilor, fără privilegii speciale şi fără discriminări de orice natură (prevedere stipulată în Art. 16 și Art. 124 din Constituția României) este o condiţie indispensabilă pentru existenţa unei democrații funcționale și credibile.

O parte a opiniei publice românești acordă o atenție sporită judecăților de valoare privitoare la anumite persoane sau la deciziile acestor persoane, abătându-se astfel de la problematica de fond a evenimentelor din ultima perioadă. Cele mai importante teme pe agenda publică ar trebui să reflecte încercările repetate de erodare a principiilor și valorilor democratice în România: reversibilitatea și fragilitatea reformelor din domeniul justiției, raportul defectuos dintre instituțiile fundamentale ale Statului Român și incapacitatea clasei politice actuale de a acționa pentru consolidarea democrației românești”, se arată într-un comunicat.

În lumina evenimentelor din aceste zile, Fundaţia CAESAR trage un puternic semnal de alarmă cu privire la necesitatea de a veghea în mod activ la apărarea și consolidarea democrației românești: “Credem în dreptul fundamental al cetățenilor României de a trăi liber și neîngrădit în țara lor, stat membru al Uniunii Europene, construit pe principii constituționale și democratice solide, pe transparență și pe domnia legii, și într-un stat care garantează aceleași drepturi și obligații pentru toți cetățenii săi. Orice acțiuni care deviază de la aceste principii sunt dovada ignoranței sau chiar a relei-credințe în raport cu datoria factorilor politici de a reprezenta interesele celor care i-au mandatat prin votul lor, instrument fundamental al oricărui sistem democratic”.

Fundaţia CAESAR consideră necesară adoptarea imediată a unui set de măsuri pentru corectarea gravelor deficiențe ale sistemului actual, care să garanteze egalitatea tuturor în fața legii, eliminarea imixtiunilor politice în actul de justiție și informarea adecvată a cetățenilor cu privire la activitatea membrilor Parlamentului României. În mod special, Fundația CAESAR solicită transparentizarea completă a votului și acțiunilor parlamentarilor pentru a da posibilitatea cetățenilor să evalueze activitatea celor care ar trebui să îi reprezinte.

Fundația CAESAR anunță cu acest prilej pregătirea unei campanii naționale de amploare pentru asigurarea unui cadru legal optim reprezentării democratice autentice a drepturilor și intereselor cetățenilor în Parlamentul României: “Solicităm pe această cale tuturor factorilor de decizie să acționeze cu deplină responsabilitate pentru consolidarea democrației românești, a luptei anticorupție și a statului de drept. Numai astfel România va putea deveni un exemplu pozitiv în Europa și în lume”. . – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.