Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Hidroelectrica a câștigat și ultimul litigiu privind denunțarea contractelor de vânzare...

București: Hidroelectrica a câștigat și ultimul litigiu privind denunțarea contractelor de vânzare a energiei electrică

DISTRIBUIȚI

 137496  – 11062015 –  Tribunalul Bucuresti a respins, pe 8 iunie, contestatia traderului de energie Alpiq Romindustries impotriva masurii Administratorului judiciar EURO INSOL de denunțare a contractului de vanzare energie electrica  dintre Hidroelectrica si Alpiq Romindustries,  obligand constestatorul sa suporte si cheltuielile de judecata, se precizează într-un comunicat primit din partea Hidroelectrica.

Toate contestatiile traderilor de energie impotriva masurii denuntarii contractelor au fost respinse de catre Tribunalul Bucuresti, pe rolul instantelor mai aflandu-se 16 litigii, din 75 initiale, avand ca obiect contestatii impotriva tabelului preliminar de creante, contestatii la forta majora din 2012 si actiuni in despagubire.

“Respingerea pe fond a tuturor contestatiilor formulate de traderii de energie impotriva denuntarii contractelor bilaterale de vanzare a energiei electrice valideaza definitiv masura administratorului judiciar si atesta ca scopul denuntarii, constand in maximizarea averii Hidroelectrica, a fost atins. Disponibilizarea cantitatilor de energie vandute in pierdere in trecut, si vanzarea acestora in conditii de piata au reprezentat instrumente de redresare economica a Hidroelectrica, iar efectul denuntarilor, impreuna cu celelalte masuri implementate in cei 3 ani de insolventa vizand optimizarea costurilor, maximizarea veniturilor, redefinirea fluxurilor si proceselor de productie, implementarea unui management profesionist, au creat premizele obtinerii de catre Hidroelectrica a unor rezultate financiare de exceptie, materializate intr-un profit cumulat pe exercitiile financiare 2013-2014 de aproximativ 500 milioane euro”, a declarat av.dr. Remus Adrian Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

EURO INSOL a incercat renegocierea tuturor contractelor bilaterale in vigoare la data deschiderii procedurii, in scopul alinierii pretului contractual la conditiile pietei, pretul fiind la acel moment dublu fata de cel practicat in contracte. Executarea contractelor incheiate cu traderii de energie i-a adus companiei, in perioada 2006 – 2012, un prejudiciu de  peste 1 miliard Euro, reprezentand diferenta dintre pretul pietei si cel din contractele cu traderii de energie.

Contractul cu Alpiq Romindustries a fost denuntat de administratorul judiciar incepand cu data de 01.08.2012 pentru ca a generat pierderi in patrimoniul Hidroelectrica de 422 milioane lei numai in perioada 2006 – 2012.

Prin denuntarea contractelor incheiate cu traderii de energie, a fost disponibilizata o cantitate de energie de 7,2 milioane MWh, pe care Hidroelectrica ar fi fost obligata sa o livreze pana in anul 2018 la preturi sub costul de productie, generand pentru Hidroelectrica o pierdere anuala de peste 70 milioane de Euro.

Valorificand la pretul pietei cantitatea de energie disponibilizata din contractele cu baietii destepti, Hidroelectrica a realizat in perioada septembrie 2012- decembrie 2014 venituri suplimentare de aproximativ 230 milioane euro. – PROMPT MEDIA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.