Acasă Economie Hidroelectrica a preluat UCM Reșița, cea mai veche unitate industrială din Europa

Hidroelectrica a preluat UCM Reșița, cea mai veche unitate industrială din Europa

DISTRIBUIȚI

 171522– 12032024 – UCM Reşiţa, specializată în producţia de motoare şi turbine, a fost cumpărată de Uzina de Construcții Mașini Hidroenergetice S.R.L., societate al cărei asociat unic este Hidroelectrica, anunță producătorului de energie electrică. Documentul este actul final al tranzacției și atestă îndeplinirea tuturor condițiilor de către părți,  precum și plata prețului de către cumpărător, respectiv suma de 67.879.000 de lei.

Tranzacția privind ”preluarea afacerii de fabricare și comercializare de hidroagregate și echipamente auxiliare, precum și de prestare a serviciilor de reabilitare, îmbunătățire specializată și asistență tehnică în domeniu energetic, aferente platformei ABC și parțial a platformei Calnicel”, deținute de UCM Reșița S.A reprezintă un pas semnificativ în consolidarea poziției de lider a Hidroelectrica pe piața hidroenergetică, obiectivul principal fiind eficientizarea operațională. Prin finalizarea tranzacției, Uzina de Construcții Mașini Hidroenergetice S.R.L. dobândește toate activele, know-how-ul, contractele în derulare, brevetele și licențele necesare continuării prestării serviciilor de fabricare, reabilitare și îmbunătățire a hidroagregatelor și echipamentelor auxiliare. Acest portofoliu, unic în această parte a Europei, este consolidat de experiența a aproximativ 450 de salariați, specializați în producția și întreținerea echipamentelor hidroenergetice.

”Semnarea acestui contract reprezintă un moment extrem de important pentru Hidroelectrica, un pas strategic nu doar pentru noi, ci și pentru hidroenergetica românească. Suntem focusați pe ceea ce avem de făcut în continuare, pe consolidarea și capitalizarea unității pe care am preluat-o astăzi și pe integrarea acesteia cu Hidroserv, astfel încât să creștem semnificativ valoarea ambelor active. Vrem să valorificăm la maximum potențialul, să aducem plus-valoare, performanță și competitivitate. Practic, prin această achiziție, Hidroelectrica își consolidează capacitățile tehnologice și, ceea ce este și mai important, se pregătește să răspundă provocărilor viitoare ale industriei.

Suntem siguri că Uzina de Construcții Masini Hidroenergetice S.R.L. împărtășește viziunea noastră și suntem încrezători că această tranzacție va contribui la consolidarea pozitivă a industriei și va aduce beneficii semnificative pentru Hidroelectrica.

Ne asumăm continuarea tradiției de excelență a UCM Reșița S.A. – cea mai veche unitate industrială din țara noastră, și producătorul a peste 80% dintre echipamentele instalate în hidrocentralele din protofoliul Hidroelectrica. Cunoaștem foarte bine și importanța acestei unități și pentru comunitatea locală din Reșița și vrem să construim împreună o nouă etapă de succes în domeniul hidroenergetic”, a declarat Karoly Borbely, CEO Hidroelectrica.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie verde din România și furnizează servicii tehnologice esențiale pentru Sistemul Energetic Național. Compania operează 187 centrale cu o capacitate hidroenergetică de 6,3 GW și deține un parc eolian la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW. În plus, Hidroelectrica se plasează în topul furnizorilor de energie din țara noastră, cu un portofoliu de cca. 600 mii de locuri de consum.

UCM Reșița S.A. este cea mai veche unitate industrială din Europa, fondată în 1771 și care a proiectat, fabricat și montat peste 90% din echipamentele hidroenergetice aflate în exploatarea Hidroelectrica. Vânzarea a avut loc ca urmare a unui plan de reorganizare propus, redactat și implementat de administratorul judiciar, plan ce a presupus, printre altele, o amplă reorganizare a activității UCM Reșița S.A., inclusiv conducerea societății de către administratorul judiciar. Administratorul judiciar a reușit menținerea societății în circuitul economic pentru o perioadă de aproximativ 13 ani de zile, procedura insolvenței fiind deschisă în anul 2011.

”Mulțumim pe această cale tuturor angajaților UCM Reșița pentru buna colaborare. De asemenea, urăm succes Hidroelectrica în continuarea activității și dezvoltarea noii companii. Deși astfel de tranzacții sunt foarte puține pe piața insolvenței din România, ne bucurăm că Euro Insol a coordonat o asemenea procedură, demonstrând încă o dată că avem cunoștințele și experiența necesare să conducem și să salvăm companii din diverse ramuri ale economiei”, a declarat Adrian Munteanu, practician coordonator în cadrul Euro Insol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.