Acasă Politic Guvernul a aprobat calendarul perioadei electorale pentru alegerile europarlamentare și locale

Guvernul a aprobat calendarul perioadei electorale pentru alegerile europarlamentare și locale

DISTRIBUIȚI

 171523 – 12032024 – Perioada electorală începe în data de 12 martie și cel târziu în 16 martie vor fi desemnați judecătorii BEC, vor fi stabilite modelele listei electorale permanente, listei electorale speciale, copia listei electorală speciale, al listei electorale suplimentare, al extrasului de pe lista electorală suplimentară, a modelului listei susținătorilor și a modelului buletinului de vot pentru alegerille europarlamentare.

Din 19 martie începe perioada de depunere a protocoalelor de constituire a alianțelor electorale pentru alegerile europarlamentare.

Până în 21 martie 2024 vor fi stabilite modelele ștampilelor electorale și modelul timbrului autocolant.

În termen de 10 zile de la data constituirii Biroului Electoral Central, dar cel mai târziu în data de 27 martie 2024, se va încheia perioada de depunere la BEC a protocoalelor de constituire a alianțelor electorale la alegerile europarlamentare.

Cu cel puţin 24 de ore înaintea tragerii la sorți a celor 3 judecători în biroul electoral pentru secțiile de votare din străinătate, cel mai târziu la data de 9 aprilie, se va aduce la cunoștință publică data la care va avea loc această tragere la sorți.

Cel mai târziu până la data de 10 aprilie 2024, se vor depune cererile de înscriere în listele electorale speciale pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European din anul 2024. Este vorba despre cetățenii cu drept de vot ai statelor membre ale Uniunii Europene, altele decât România, care au domiciliul sau reședința în România.

Candidaturile pentru Parlamentul European vor fi depuse cel mai târziu până pe data de 10 aprilie 2024, ora 24.

Listele cu candidații pentru alegerile europarlamentare vor fi publicate în data de 11 aprilie 2024.

Pe 29 aprilie 2024 rămân definitive candidaturile pentru europarlamentare, iar în 30 aprilie 2024 va fi stabilită ordinea pe buletinele de vot.

Până la data de 1 mai 2024 vor fi publicate declarațiile de avere și de interese ale candidaților la europarlamentare.

Perioada de înregistrare a alianțelor electorale și depunerea candidaturilor pentru alegerile locale începe în data de 16 aprilie.

Preşedinţii birourilor electorale de circumscripţie şi locţiitorii acestora vor fi desemnați până la data de 15 aprilie 2024.

În maximum 10 zile de la data înființării birourilor electorale de circumscripție, cel mai târziu la data de 25 aprilie 2024, se va încheia perioada de înregistrare a alianțelor electorale la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024.

Cetăţenii cu drept de vot care şi-au stabilit reşedinţa de mai mult de 6 luni înaintea datei scrutinului în circumscripţia electorală în care au loc alegeri vor depune la primar, până cel mai târziu cu 45 de zile înaintea datei scrutinului, adică până pe 25 aprilie 2024, solicitările de înscriere în Registrul electoral cu adresa de reședință.

Tot în data de 15 aprilie se încheie perioada de înregistrare a alianțelor electorale la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024.

Cel mai târziu cu 40 de zile înaintea datei alegerilor, adică 30 aprilie 2024, se  va solicita acordarea timpilor de antenă, către conducerile posturilor de radiodifuziune şi televiziune, publice şi private sau, după caz, ale studiourilor teritoriale ale acestora, la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale.

Data de 30 aprilie este și data limită de depunere a candidaturilor la alegerile locale.

La data de 8 mai 2024 rămân definitive candidaturile la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024.

 Pentru ambele scrutinuri, până la data de 10 mai 2024 se va aduce la cunoştinţă publică delimitarea şi numerotarea fiecărei secţii de votare din ţară, precum şi a sediilor acestora, precum și aducerea la cunoştinţă publică a delimitării şi numerotării fiecărei secţii de votare din ţară, precum şi a sediilor acestora.

De asemenea, în data de 10 mai 2024, va începe campania electorală, care se va încheia pe 8 iunie 2024, la ora 7.00.

Pe 9 iunie 2024, la ora 7.00, va începe procesul de votare, pentru ambele scrutinuri, și se va încheia în aceeași zi, la ora 22.00.

Alegătorii care la ora 22:00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot vota până cel mult la ora 23.59.

După numărarea voturilor și soluţionarea eventualelor sesizări sau contestații, rezultatele alegerilor alegerile pentru autoritățile administrației publice locale și pentru membrii din România în Parlamentul European, din anul 2024, vor fi validate și publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.