Acasă Politic Bucureşti: Judecătoarea Georgeta Barbălată, condamnată la patru ani de închisoare

Bucureşti: Judecătoarea Georgeta Barbălată, condamnată la patru ani de închisoare

DISTRIBUIȚI

 – 137766 – 23062015 – Judecatoarea Georgeta Barbalata, in prezent suspendata din functie, a fost condamnata luni de Inalta Curte de Casatie si Justitie la patru ani inchisoare cu executare, in dosarul privind furnizarea si exploatarea unor informatii nedestinate publicitatii.

Un complet de cinci judecatori de la Curtea suprema i-a respins apelul Georgetei Barbalata si a mentinut decizia de condamnare data in mai 2014 de catre instanta de fond, potrivit Ziare.com.

In acelasi dosar, instanta a admis apelul DNA si a dispus condamnarea la cate doi ani inchisoare cu suspendare, cu un termen de supraveghere de sapte ani, in cazul lui Marcel Sampetru, fost adjunct al procurorului general, si a lui Mihai Vlad, fost sef al Serviciului de Informatii si Protectie Interna (SIPI) Ilfov. La instanta de fond, cei doi fusesera achitati.

In schimb, ICCJ a mentinut achitarea lui George Balan, fost membru CSM. Decizia este definitiva. Cei patru au fost trimisi in judecata de procurorii DNA in aprilie 2013.

Procurorii sustineau ca, in perioada martie – iulie 2012, Mihai Vlad, Marcel Sampetru si George Balan, urmarind comiterea infractiunii de folosire de informatii nedestinate publicitatii, au urmat un plan de actiune, anterior convenit, in cadrul caruia fiecare avea sarcini bine conturate, cu respectarea unor masuri de prevedere, de natura a inlatura posibilitatile de conservare sau administrare a unor eventuale mijloace de proba privitoare la activitatea infractionala pe care urmau sa o desfasoare.

In perioada martie – iunie 2012, Marcel Sampetru i-a solicitat lui Mihai Vlad sa afle si sa ii ofere o serie de informatii nedestinate publicitatii, la care acesta din urma avea acces in virtutea functiei.

Georgeta_Barbalata„In 10 iulie 2012, in conditiile in care la DNA se efectuau cercetari penale fata de Mihai Vlad, George Balan si Marcel Sampetru in legatura cu faptele descrise mai sus, inculpata Barbalata, judecator ICCJ, luand la cunostinta, in timp ce se afla la serviciu, despre faptul ca procurorii DNA au adresat Inaltei Curti o solicitare de autorizare a efectuarii perchezitiilor domiciliare, la domiciliile celor trei, l-a avertizat pe Mihai Vlad, prin intermediul altei persoane, ca domiciliul sau ar putea sa fie perchezitionat si ca are probleme legate de Balan, Sampetru si DNA, asigurandu-i acestuia timpul necesar pentru a distruge si ascunde documente si obiecte compromitatoare ce ar fi putut constitui mijloace de proba, zadarnicind astfel urmarirea penala”, mai sustin procurorii.

De asemenea, DNA preciza ca Georgeta Barbalata, dupa ce a pronuntat, in calitate de judecator la ICCJ, la solicitarea Serviciului Roman de Informatii, trei incheieri in baza carora s-au emis mandate de siguranta nationala pe numele unor persoane, i-a divulgat lui Mihai Vlad date referitoare la persoanele care faceau obiectul de cercetare a structurilor informative, date pe care le cunostea in virtutea atributiilor de serviciu, actiunile sale fiind de natura a pune in pericol siguranta statului.

„La randul sau, Mihai Vlad a transmis datele si numele persoanelor fata de care s-au emis mandate de siguranta nationala mai departe, lui Balan si Sampetru”, mai mentiona DNA. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.