Acasă Externe Agenda Europeana România în plutonul fruntaș la energie regenerabilă

România în plutonul fruntaș la energie regenerabilă

DISTRIBUIȚI

37889 – 26062015 – Un raport recent al Comisiei Europene arată că România este unul dintre cele 25 de state membre UE care urmează să îndeplinească atât obiectivul național stabilit pentru 2013-2014 (19,7%), cât și foarte probabil pe cel pentru anul 2020 (24%), în ceea ce privește energia din surse regenerabile. Astfel, în 2013, România înregistra deja un procent de 23,9% din totalul energiei consumate provenind din astfel de surse, potrivit unui comunicat al Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Raportul Comisiei Europene privind progresele înregistrate în domeniu, publicat marți 16 iunie, arată că pe ansamblul Uniunii Europene s-au înregistrat progrese către atingerea obiectivului de creștere a ponderii energiei din surse regenerabile la 20% din totalul consumat până în 2020. Cu o pondere a energiei din surse regenerabile estimată la 15,3% din consumul final brut de energie în 2014, raportul apreciază că UE și marea majoritate a statelor membre înregistrează progrese satisfăcătoare.

În ceea ce privește folosirea energiei din surse regenerabile în transporturi, procentul estimat este de 5,7% pentru 2014. Atingerea obiectivului de 10%, stabilit pentru 2020, reprezintă o provocare, însă rămâne posibilă, datorită unor state membre în care s-au înregistrat progrese satisfăcătoare.

„Raportul arată încă o dată că producția și consumul de energie din surse regenerabile reprezintă un succes la nivel european. În Europa, cantitatea de energie din surse regenerabile pe cap de locuitor este de 3 ori mai mare decât oriunde în restul lumii. Avem peste 1 milion de persoane care lucrează în sectorul energiei din surse regenerabile, iar valoarea acestui sector depășește 130 de miliarde de euro pe an. Exportăm energie din surse regenerabile în valoare de 35 de miliarde de euro în fiecare an”, a declarat Miguel Arias Cañete, comisarul pentru politici climatice și energie.

O dată la doi ani, raportul monitorizează progresele înregistrate de UE și de statele membre în direcția atingerii obiectivelor privind energia din surse regenerabile, obligatorii din punct de vedere juridic, stabilite în Directiva pe aceasta temă, adoptată în 2009. Raportul include, de asemenea, o evaluare a fezabilității obiectivului care prevede un consum de 10% energie din surse regenerabile în transporturi și sustenabilitatea utilizării biocarburanților și a biolichidelor.

Legislația UE care promovează utilizarea energiei din surse regenerabile este în vigoare încă din 2001, când a fost adoptată prima directivă privind promovarea și utilizarea energiei electrice din surse regenerabile, urmată de directiva din 2003 privind utilizarea biocarburanților și a altor carburanți din surse regenerabile în sectorul transporturilor. – PROMPT MEDIA 

foto:piatafinanciara.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.