Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Condamnare istorică. 20 de ani închisoare pentru Alexandru Vişinescu

Bucureşti: Condamnare istorică. 20 de ani închisoare pentru Alexandru Vişinescu

DISTRIBUIȚI

138617 – 24072015 – Alexandru Vișinescu, fost comandant al penitenciarului Râmnicu Sărat, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare în dosarul în care este acuzat de crime împotriva umanității, printr-o decizie pronunţată vineri de Curtea de Apel Bucureşti.

            Judecătorii au mai decis degradarea militară şi interzicerea unor drepturi pentru o perioadă de cinci ani, potrivit Digi24.

            Decizia luată astăzi de Curtea de Apel Bucureşti poate fi contestată.

            Alexandru Vişinescu nu a fost prezent la pronunţarea deciziei judecătorilor.

            Alexandru Visinescu este primul torţionar trimis în judecată pentru crime împotriva umanităţii. Anchetatorii susţin că, în perioada 1956-1963, când a condus Penitenciarul Râmnicu Sărat, i-a supus pe deţinuţii politici la rele tratamente, bătăi şi alte violenţe, i-a lipsit de hrană, medicamente şi asistenţă medicală. Zeci de supravieţuitori şi rude ai deţinuţilor politici au depus mărturii în instanţă împotriva sa.

            Regimul impus nu asigura condiţiile minime de supravieţuire pe termen lung, având în vedere că de cele mai multe ori sentinţele se întindeau pe o perioadă care depăşea 10 ani. Decesul deţinuţilor survenea, astfel, unui proces lent, prin care aceştia erau torturaţi fizic şi psihic.

            Printre victimele lui Alexandru Vişinescu s-ar număra Corneliu Coposu, Ion Diaconescu şi Ion Mihalache, arată procurorii. Ei au început ancheta în iulie 2013, la o jumătate de secol de la comiterea faptelor.

            Procesul lui Alexandru Vişinescu a început anul trecut. Fostul comandant al penitenciarului Râmnicu Sărat s-a prezentat la majoritatea termenelor, dar a refuzat de fiecare dată să se apere în faţa instanţei.

            Alături de Alexandru Vişinescu, istoricii au identificat alte 35 de persoane ale căror nume se leagă de moartea a zeci de deţinuţi politic sau oameni pe care autorităţile comuniste îi considerau piedici. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.