Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Fiscul dezvăluie cum erau decontate vacanţele medicilor oncologi

Bucureşti: Fiscul dezvăluie cum erau decontate vacanţele medicilor oncologi

DISTRIBUIȚI

138810 – 31072015 –  Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a anuntat vineri ca a avut in vizor cazul de coruptie in domeniul medicamentelor pentru tratarea cancerului, facut public zilele trecute de DNA, aratand ca medicii si farmacistii care recomandau anumite medicamente primeau la schimb excursii, care erau decontate indirect de casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS).

            Directia Generala Antifrauda Fiscala (DGAF) a anuntat ca a efectuat, in lunile martie si aprilie 2015, verificari asupra documentelor prezentate de unele societati comerciale avand ca domeniu de activitate productia si distributia de medicamente, potrivit unui comunicat al ANAF.

            Inspectorii au constat ca, in perioada 1 ianuarie 2013 – 31 decembrie 2014, acestea au desfasurat relatii comerciale cu diversi furnizori – societati de turism, de la care au achizitionat pachete de servicii pentru anumite persoane, in special medici, cu privire la care exista suspiciuni ca au reprezentat in fapt recompensari aferente sprijinului acordat pentru administrarea catre pacienti a produselor pe care le comercializeaza.

            „S-a constatat ca au fost inregistrate in evidenta contabila facturi reprezentand contravaloarea unor prestari de servicii turistice – participarea la diverse evenimente, conferinte, congrese in tara sau strainatate sau organizarea unor astfel de conferinte, persoanele participante fiind in principal personal medical, unele dintre evenimentele facturate in fapt nerealizandu-se (spre ex. deplasari la Ottawa, San Diego, Brasov, Iasi, Sibiu) sau fiind doar decontarea unor deplasari cu scop turistic (Paris, Las Vegas). Facturile inregistrate in evidenta contabila de catre producatorii si distribuitorii de medicamente au fost emise de societatile de turism in baza unor documente justificative fictive, in baza carora acestea au beneficiat de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata, si implicit de cheltuieli nedeductibile la calculul impozitului pe profit”, se arata in comunicat.

            Pe de alta parte, au fost verificate achizitiile inregistrate de producatorii si distribuitorii de medicamente, reprezentand contravaloarea unor studii clinice efectuate de personal medical din diferite unitati sanitare privind monitorizarea pacientilor carora le sunt administrate medicamente produse de aceste societati, constatandu-se ca „facturile inregistrate in evidentele contabile au fost emise in baza unor documente justificative sumare, prin care nu sunt detaliate concret activitatile aferente serviciilor prestate, astfel incat nu se poate certifica realitatea lor”.

            Procurorii DNA au efectuat marti perchezitii in 61 de locatii situate in municipiul Bucuresti si in judetele Ilfov, Sibiu, Mures, Salaj, Cluj, Bistrita-Nasaud si Timis, intr-un dosar privind fapte de coruptie comise in perioada 2012-2015.

            Actiunea a vizat persoane fizice, clinici oncologie din cadrul spitalelor judetene Sibiu, Zalau, Targu Mures, CJAS Salaj, Institutul Oncologic „Ion Chiricuta”, Spitalul de zi Cluj-Napoca, Cabinetul Oncologic situat la mansarda Ambulatoriului de specialitate al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sibiu, Spitalul Judetean de Urgenta Bistrita, precum si firme si distribuitori de medicamente pentru cancer.

            Surse judiciare au declarat ca firmele de medicamente vizate in cauza sunt suspectate ca au oferit unor medici din cadrul unor spitale din judetele Mures, Salaj, Sibiu, Bistrita-Nasaud si Cluj achitarea cheltuielilor la diverse simpozioane si congrese internationale, acoperind si cheltuieli personale ale acestora, excursii in mai multe tari, bunuri, foloase si alte servicii, conditionandu-le de prescrierea medicamentelor pe care le produc sau pe care le distribuie si optand pentru medicamentele mai scumpe, in locul celor generice, echivalente, care au aceeasi compozitie chimica si acelasi efect terapeutic, dar sunt mai ieftine. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.