Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Memoriu al magistraţilor împotriva propunerilor de modificare a legilor Justiţiei

Bucureşti: Memoriu al magistraţilor împotriva propunerilor de modificare a legilor Justiţiei

DISTRIBUIȚI

138649 – 27072015 – Peste 140 de magistrati au semnat, in ultimele doua zile, un memoriu impotriva propunerilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de modificare a legilor justitiei. Scrisoarea de protest a fost inaintata CSM, Institutului National al Magistraturii si Ministerului Justitiei. Semnatarii arata ca „Atragem atentia ca aceste modificari, efectuate in conditii netransparente, fara consultarea magistratilor, reprezinta o intoarcere la prevederi a caror inlaturare a fost sustinuta de tot corpul judiciar in perioada 2007-2009 si au fost puternic criticate prin rapoartele cu privire la sistemul judiciar in cadrul monitorizarii justitiei prin Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) agreat de Uniunea Europeana si Romania” si „vor determina grave consecinte asupra sistemului judiciar”, potrivit Hotnews.ro.

            Modificarile propuse de CSM si criticate de magistrati sunt: reintroducerea numirii directe in functia de judecator ori procuror a magistratilor asistenti si a avocatilor cu vechime de cel putin 18 ani, exclusiv pe baza de interviu, la judecatorii si la parchetele de pe langa acestea (art. 33 ind. 1 alin. 2 din Legea nr. 303/2004); schimbarea modalitatii de sustinere a examenului de promovare in functii de executie, prin instituirea ca proba a unei asa numite evaluari a activitatii profesionale pe ultimii 3 ani (transformarea unei conditii de participare in nota de promovare) (art. 46 din Legea nr. 303/2004); reintroducerea prevederii privind numirea fostilor magistrati cu vechime de minim 10 ani in functii vacante la instante sau parchete de acelasi grad cu cele unde au functionat. (art. 33 ind. 1 alin. 1 din Legea nr. 303/2004).

            Conducerea CSM s-a intalnit, vineri dimineata, cu ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc si cu presedintele Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, Bogdan Ciuca, pentru a discuta trimiterea catre Parlament, in procedura de urgenta, a unui set de modificari privind legile justitiei, declarau vineri surse judiciare pentru HotNews.ro. Potrivit acestora, pe langa o serie de modificari inofensive, printre propuneri s-ar numara si schimbarea procedurii de numire a procurorilor in functii de conducere. Astfel, numirile ar urma nu mai fie initiate de ministrul justitiei, ci de sectia de procurori a CSM. Numirea efectiva va fi facuta, ca si pana acum, de presedintele Klaus Iohannis.

            CSM a negat vineri, intr-un comunicat, ca s-ar fi discutat despre vreun proiect de lege referitor la modificarea procedurii de numire si sustine ca declaratiile presedintelui CSM, care a admis ca s-a discutat acest subiect, au fost scoase din context. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.