Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București  Podoabe dacice, din argint și aur recuperate de Muzeului Naţional de...

București  Podoabe dacice, din argint și aur recuperate de Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti

DISTRIBUIȚI

138530 – 22072015  – Procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au recuperat, prin cerere de asistenţă judiciară internaţională din München, mai multe loturi de podoabe dacice, din argint, unele fiind aurite, precum şi o monedă din aur, stater de tip pseudo-Lysimach, reprezentând părţi din tezaurele sustrase de o grupare infracţională din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, exportate ilegal şi puse în urmărire prin Interpol.

            Tezaurele au format obiectul unor operaţiuni de spălare şi valorificare pe piaţa internaţională a antichităţilor, fiind identificate şi indisponibilizate la două case de licitaţii din München – Germania, la solicitarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Pe 20 iulie, loturile de podoabe şi monede au fost predate reprezentantului Ministerului Culturii la Consulatul General al României din München, iar pe 21 iulie au fost depuse în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti.

   Sunt urmărite în continuare, prin Interpol mai multe tezaure care formează obiectul aceleiaşi cauze: un tezaur de monede Lysimach din aur (30 de kg.), din care s-au recuperat 36 piese; mai multe tezaure de monede Koson din aur (25 de kg.), din care s-au recuperat 1035 piese; un tezaur de monede Koson din argint, din care s-au recuperat 231 monede;  5 scuturi regale din fier, 11 brăţări spiralice din aur, tezaure de denari romani (imitaţii dacice) etc.

Conform experţilor „toate artefactele studiate, în număr de 25, sunt obiecte de podoabă din argint – fibule, inele, colane, lanţuri centură, pandantive – iar falerele sunt din argint aurit. Toate piesele sunt autentice şi specifice geto-dacilor din secolele II a. Chr – I p. Chr., iar provenienţa lor este din Transilvania, mai precis din arealul de sud-vest al acesteia, din apropierea Sarmizegetusei Regia. Majoritatea pieselor prezintă depuneri de pământ şi oxid de fier, ceea ce ar constitui o probă a faptului că au fost scoase din pământ şi se aflau în conexiune arheologică cu obiecte din diverse materiale – fier, lut ars, os. Piesele analizate aparţin cu siguranţă unor tezaure care au fost dezmembrate de către descoperitor. Obiectele expertizate aparţin Patrimoniului Cultural Naţional şi trebuie incluse în categoria Tezaur”. PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.