Acasă Economie Grecia: Premierul Tsipras pare să accepte condiţiile creditorilor

Grecia: Premierul Tsipras pare să accepte condiţiile creditorilor

DISTRIBUIȚI

138005 – 01072015  – Premierul grec Alexis Tsipras a cedat in fata creditorilor internationali si pare ca va accepta conditiile acestora.

Financial Times a obtinut scrisoarea adresata de liderul Guvernului de la Atena catre Fondul Monetar International, Banca Centrala Europeana si zona euro, potrivit Ziare.com.

In acest document, Tsipras mentioneaza ca „suntem pregatiti sa acceptam aceasta intelegere”.

Momentan, nu a venit nicio confirmare oficiala din partea Atenei.

Financial Times remarca faptul ca Tsipras va accepta conditiile creditorilor care au reprezentat subiectul negocierilor din weekend, la care a adus doar cateva schimbari minore.

Scrisoarea are doua pagini si vine inainte de teleconferinta ministrilor de Finante din zona euro, care va avea loc miercuri, la orele 18.30. Ea ar putea reprezenta o baza solida pentru discutiile legate de al treilea plan de salvare, cerut marti de Atena.

In scrisoarea adresata creditorilor, Tsipras a mentionat ca va accepta toate reformele legate de taxa pe valoare adaugata, dar ca vrea o singura schimbare: sa se mentina regimul special al insulelor elene.

In legatura cu pensiile – o alta tema controversata – premierul grec a cerut ca masurile referitoare la cresterea varstei de pensionare sa fie aplicate incepand din octombrie, nu din iulie.

De asemenea, el vrea o indemnizatie speciala pentru pensionarii foarte saraci.

Pe de alta parte, ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, a sustinut ca scrisoarea trimisa de Tsipras nu reprezinta, de fapt, o schimbare. El a punctat faptul ca cele doua parti nu s-au inteles pana la expirarea termenului-limita al programului de salvare (marti noapte), asa ca e nevoie de redactarea unui nou acord, care va avea alte conditii. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.