Acasă Politic Bucureşti: Armele şi substanţele periculoase în vizorul poliţiştilor

Bucureşti: Armele şi substanţele periculoase în vizorul poliţiştilor

DISTRIBUIȚI

 – 138990 – 10082015 – În perioada ianuarie-iunie 2015, poliţiştii structurilor centrale şi teritoriale de arme, explozivi şi substanţe periculoase au desfăşurat aproape 1.800 de acţiuni pe linie de arme şi braconaj cinegetic, au verificat aproape 90% dintre persoanele care au calitatea de vânător şi au efectuat controale la sediile a 1.881 de agenţi economici care desfăşoară operaţiuni comerciale cu substanţe de protecţie a plantelor, potrivit unui comunicat al Poliţiei Române.

   arme       Acţiunile naţionale desfăşurate de poliţişti au vizat verificarea deţinătorilor legali de arme şi muniţii letale şi neletale, a persoanelor care au calitatea de vânători, modalitatea de funcţionare a poligoanelor de tir, precum şi legalitatea vizelor şi autorizaţiilor de deţinere sau de folosire a armelor şi muniţiilor de către persoanele juridice ce desfăşoară activităţi în acest domeniu.

          De asemenea, activitatea poliţiştilor a urmărit prevenirea, identificarea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul produselor de protecţie a plantelor.

          Astfel, în primele şase luni ale anului curent, poliţiştii au desfăşurat 1.787 de acţiuni, dintre care 1.197 pe linie de arme şi 590 pentru combaterea braconajului cinegetic. De asemenea, în această perioadă, au fost efectuate 310 percheziţii domiciliare.

          În urma acestor acţiuni au fost constatate 6.344 de infracţiuni. Dintre acestea,  3.128 au constituit infracţiuni la regimul armelor şi muniţiilor, 1.159 au fost fapte de braconaj cinegetic, 145 de fapte au vizat nerespectarea regimului materiilor explozive, 78 de infracţiuni au fost de trafic de produse sau substanţe toxice, 846 dintre fapte fiind constatate la Legea 126/1995 privind regimul materiilor explozive şi 240 la O.U.G. nr. 195/2005 privind protecţia mediului.

          Ca măsură suplimentară, în cadrul acestor acţiuni, au fost ridicate, în vederea confiscării, 101 arme letale deţinute ilegal, 233 de arme neletale deţinute ilegal, 3.776.357 de bucăţi de muniţie de diferite calibre, 3.417 kg. de carne de vânat, 34 de trofee de vânat, 261 de capcane şi au fost indisponibilizate 11 mijloace auto folosite la braconaj.

          De asemenea, au fost ridicate 5.636 de kg. de articole pirotehnice, 8 kg. de explozivi, 23.674 de kg. de substanţe toxice, 159.224 de kg. de produse de protecţia plantelor, 58 de kg. de mercur, precum şi 63.222 de kg. de deşeuri periculoase.

          Tot de la începutul anului, poliţiştii structurilor arme, explozivi şi substanţe periculoase, împreună cu poliţişti ai altor formaţiuni de poliţie au desfăşurat 1.139 de activităţi comune, concretizându-se în 9.459 de controale.

          Aceste verificări au fost efectuate la 7.871 de persoane fizice şi 1.588 de persoane juridice.

          În urma acestora, în 3.448 de cazuri a fost dispusă măsura anulării şi în 409 cazuri a fost dispusă măsura suspendării dreptului de deţinere, port şi folosire a armelor şi muniţiilor.

          De asemenea, în primele şase luni ale anului 2015, sub coordonarea Direcţiei Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase, au fost iniţiate şi desfăşurate acţiuni atât la nivel naţional, cât şi regional.

          Una dintre acestea a avut ca obiectiv verificarea deţinătorilor legali de arme şi muniţii neletale înscrise în certificatul de deţinător. În urma controalelor efectruate, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 295/2004, au fost aplicate 293 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 229.945 de lei.

          De asemenea, au fost dispuse 290 de suspendări şi 1.767 de anulări ale dreptului de deţinere a armelor în urma neajunsurilor constatate cu prilejul verificărilor efectuate,

          O altă acţiune care se află în desfăşurare şi în prezent reprezintă verificarea deţinătorilor legali de arme şi muniţii letale, ce au calitate de vânător.

          În urma activităţilor desfăşurate până în prezent, au fost verificate 56.793 de persoane din totalul vânătorilor înregistraţi în România, ceea ce reprezintă 87 %  din numărul total de persoane care au calitatea de vânător (65.374 de persoane).

          În cursul aceleaşi acţiuni au fost verificate 106.133 de arme deţinute de persoanele care au calitate de vânător. Astfel, din totalul acestora 29.601 sunt arme cu glonţ, 72.962 sunt arme cu ţeavă lisă, 2.945 sunt arme mixte şi 625 sunt arme de driling.

          Ca urmare a acestor verificări, poliţiştii au aplicat 1.653 de sancţiuni constând în 325 de măsuri de suspendare şi 1.328 de măsuri de anulare a dreptului de deţinere, port şi folosire a armelor.

          Concomitent cu acţiunile amintite anterior, poliţiştii structurilor teritoriale au mai efectuat o serie de verificări privind vizele şi autorizaţiile de deţinere şi folosire a armelor şi muniţiilor de către persoanele juridice, precum şi de funcţionare a poligoanelor de tir.

          La momentul declanşării acestor verificări, la nivel naţional, erau autorizate să deţină şi folosească arme şi muniţii un număr de 1.992 persoane juridice (2 unităţi producătoare, 1.662 de societăţi de pază, 56 de ateliere de reparat arme, 41 de poligoane, 57 de cluburi sportive şi 174 de unităţi culturale).

          În urma controalelor, ca urmare a încălcării dispoziţiilor legale, privind legalitatea deţinerii de arme şi muniţii, a stării tehnice a armelor, a evidenţelor, precum şi a modului de asigurare a securităţii armelor, au fost retrase 99 de autorizaţii de port şi folosire de arme şi muniţii şi 111 de certificate de deţinător de arme neletale.

          Tot în urma acestor controale, poliţiştii au constatat 22 de infracţiuni privind nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, pentru care sunt cercetate 23 de persoane, totodată fiind ridicate, în vederea confiscării, 15 arme. De asemenea, au mai fost indisponibilizate, în vederea casării, 1887 de cartuşe şi 483 de arme, care nu mai corespundeau din punct de vedere tehnic.

          În urma constatării altor nereguli, poliţiştii au aplicat 24 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 54.000 de lei.

          În perioada martie – mai a.c., poliţiştii Serviciului Substanţe Periculoase din cadrul Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au coordonat două acţiuni regionale denumite generic Fitos I şi Fitos II 2015.

          Aceste acţiuni au fost declanşate pentru prevenirea,  identificarea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul produselor de protecţie a plantelor, domeniu reglementat juridic de prevederile O.G. nr. 4/1995, privind fabricarea, comercializarea şi utilizarea produselor de uz fitosanitar, pentru combaterea bolilor, dăunătorilor şi buruienilor în agricultură şi silvicultură, cu modificările şi completările ulterioare şi O.U.G. 195/2005, privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare.

          În cadrul activităţilor întreprinse, a fost evidenţiat faptul că, la nivelul municipiului Bucureşti şi al judeţelor în care au fost efectuate verificări sunt înregistraţi şi autorizaţi să desfăşoare operaţiuni cu produse de protecţie a plantelor 4.058 de agenţi economici.

          Din totalul acestora, 927 desfăşoară operaţiuni cu produse de protecţie a plantelor, ce se încadrează în categoria celor reglementate cu stricteţe, clasificate ca foarte toxice (T+) şi toxice (T), fiind înregistraţi, potrivit legislaţiei în vigoare, la formaţiunile teritoriale arme, explozivi şi substanţe periculoase.

          În urma verificărilor efectuate la sediul a 1881 de agenţi economici, ce desfăşoară operaţiuni comerciale cu acest tip de produse, au fost constatate 205 fapte de natură penală, pentru care sunt cercetate 145 de persoane.

          162 dintre aceste fapte penale au constituit infracţiuni prevăzute şi sancţionate de O.U.G. nr. 195/2005, privind protecţia mediului.

          De asemenea, au fost aplicate 105 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 251.118 lei, totodată fiind luată măsura suplimentară a indisponibilizării, în vederea confiscării, a 4.376 de kg şi 6.540 de le litri de substanţe şi produse de protecţie a plantelor, se mai arată în comunicat. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.