Acasă Economie Bucureşti: Fost şef al CNAS: ”Atenţiile” pentru medici nu vor dipărea foarte...

Bucureşti: Fost şef al CNAS: ”Atenţiile” pentru medici nu vor dipărea foarte curând

DISTRIBUIȚI

– 138989 – 10082015 –  Salariile personalului medical trebuie majorate, pentru că altfel un număr din ce în ce mai mare de medici va pleca în străinătate, a declarat la RFI Romania prim-vicepreşedintele PNL, Cristian Buşoi, fost şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). El a comentat decizia instanţei supreme, care interzice plăţile informale în spitalele de stat.

Medicii care lucrează în sistemul public de sănătate nu pot primi plăţi suplimentare sau donaţii de la pacienţii lor, această practică spaga_medicifiind în dezacord cu normele penale aflate în vigoare, potrivit unei decizii a instanţei supreme, publicate în Monitorul Oficial al României.

Cristian Buşoi a declarat că „această decizie clarifică într-un fel o situaţie de fapt. Eu cred că toţi cei care muncesc în sistemul sanitar, medici, asistente, alt personal medical erau şi sunt foarte conştienţi că nu pot primi atenţii din partea pacienţilor pentru munca deja remunerată prin salariu sau prin alte forme de colaborare cu sistemul public de asigurări de sănătate. E adevărat că există o prevedere într-o altă lege care lasă posibilitatea pacienţilor să ofere necondiţionat, în caz de recunoştinţă, anumite cadouri simbolice personalului medical, dar sigur că această prevedere din drepturile pacienţilor nu poate să bată, dacă vreţi, legea penală”.

Fostul preşedinte al CNAS crede că „acum, România şi guvernarea, oricare ar fi ea, trebuie să-şi intensifice eforturile, trebuie să se concentreze pe modalităţi sustenabile de a creşte veniturile personalului medical, pentru că altfel există un risc major ca un număr din ce în ce mai mare de medici şi nu doar medici şi alt personal medical din România să plece în străinătate”.

Cristian Buşoi crede că „acest fenomen nu va dispărea foarte curând. Eu am fost mereu extrem de vehement împotriva fenomenului condiţionării actului medical. Acolo, eu cred că nu trebuie să existe nici un fel de toleranţă (…). Eu sper ca acest lucru să nu se întâmple în ceea ce priveşte scăderea calitaţii actului medical. E probabil ca fenomenul chiar dacă nu va mai fi la fel de intens ca acum câţiva ani, va exista în continuare”. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.