Acasă Externe Germania: Procurorul general a fost demis

Germania: Procurorul general a fost demis

DISTRIBUIȚI

138899 – 05082015 –  Procurorul general al Germaniei, Harald Range, a fost demis la cererea ministrului Justiţiei, Heiko Maas, în urma unui scandal fără precedent legat de deschiderea unui investigaţii preliminare după ce site-ul Netzpolitik a publicat o serie de documente considerate secret care prezentau planurile autorităţilor de a supraveghea comunicaţiile pe internet. Doi dintre jurnalişti ar fi fost acuzaţi de trădare, relatează Gândul.info.

            Într-un atac fără precedent, Harald Range, l-a acuzat în cursul dimineţii de marţi pe ministrul Heiko Maas de „un atac intolerabil la adresa justiţiei”, susţinând că i-a cerut să pună capăt investigaţiilor pentru a se stabili dacă materialul publicat pe site-ul Netzpolitik era sau nu clasificat ca secret.

            „Libertatea presei şi libertatea de exprimare sunt valori fundamentale, dar această libertate, inclusiv pe Internet, nu este nelimitată. Acest lucru nu exonerează jurnaliştii de obligaţia de a respecta legea. Este responsabilitatea justiţiei ca legea să fie aplicată, iar această sarcină nu poate fi îndeplinită decât în afara influenţei politice”, a declarat el, citat de Le Monde.

            La scurt timp după această declaraţie, ministrul Justiţiei, Heiko Maas, a declarat că nu mai are încredere în procurorul general, iar, după o consultare cu Angela Merkel, a cerut demiterea acestuia.

            La sfârşitul săptămânii trecute,  procurorul general Harald Range a anunţat că a decis să stopeze investigaţiile declanşate împotriva jurnaliştilor Markus Beckedahl şi Andre Meister. Investigaţiile iniţiale încercau să stabilească dacă materialul publicat pe site-ul Netzpolitik era sau nu clasificat ca secret. „Până când vom afla opinia experţilor, ancheta va fi oprită”, a declarat Range pentru ziarul Frankfurter Allgemeine.

            Procurorii au început să-i ancheteze pe Beckedahl şi Meister după ce Biroul Federal pentru Protecţia Constituţiei, agenţia germană de informaţii interne, a depus o plângere împotriva celor doi.

            Jurnaliştii sunt acuzaţi în această plângere că au publicat două articole pe site-ul Netzpolitik.org anterior, anul acesta, care citează dintr-un raport confidenţial al unei comisii parlamentare cu privire la o unitate de monitorizare a Internetului, în special a social media.

            „Dacă jurnaliştii devin vinovaţi, dacă trebuie să le fie frică că se expun urmăririi penale pentru că publică anumite informaţii, atunci riscurile jurnalismului sunt extrem de mari”, a declarat pentru presă George Mascolo, şeful unei echipe de jurnalişti de investigaţie de la NDR, WDR şi Süddeutsche Zeitung.

            Sindicatul jurnaliştilor germani DJV a denunţat ancheta drept un „atac la adresa libertăţii presei”.

            Netzpolitik.org este unul dintre cele mai populare blogguri germane. Beckedahl şi Meister au fost lăudaţi pentru acoperirea în timp real a investigaţiei Comisiei parlamentare pentru investigarea crimelor neonaziste comise de către grupul NSU.

            Cazul aminteşte de o anchetă similară împotriva popularei reviste Der Spiegel în 1962, când a publicat un raport care arăta că Bundeswehr (armata germană) era incapabilă să facă faţă unui război nuclear. Jurnalişti de la revistă au fost acuzaţi tot de trădare, la acea vreme,  iar unii dintre ei au fost şi arestaţi. Printre ei, chiar editorul publicaţiei, Rudolf Augstein, care a stat în închisoare 103 zile. – PROMPT MEDIA

foto:gandul.info

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.