Acasă Externe ONU: Rusia revendică o suprafaţă mare din Arctica

ONU: Rusia revendică o suprafaţă mare din Arctica

DISTRIBUIȚI

138888 – 05082015 – Rusia a revendicat în mod oficial marți, la Organizația Națiunilor Unite, mai mult de un milion de kilometri pătrați în Arctica, afirmând că anii de cercetare științifică atestă dreptul său asupra vastelor resurse naturale situate în Oceanul Arctic, potrivit Businessinsider.com.

            Rusia, SUA, Canada, Danemarca și Norvegia își dispută de zeci de ani controlul asupra resurselor din Arctica.

            În cererea depusă de Rusia la Comisia ONU însărcinată cu trasarea granițelor platoului continental, Rusia subliniază că, în virtutea cercetărilor sale științifice, ea ar trebui să-și extindă suveranitatea asupra a 1,2 milioane de kilometri pătrați suplimentari în Arctica.

            Revendicarea include și Polul Nord și îi va oferi în mod potențial Rusiei accesul la circa 4, 9 miliarde de tone de hidrocarburi, potrivit estimărilor guvernului rus.

            La ora actuală, dreptul la mare fixează zona economică exclusivă a unei țări la 200 de mile marine (circa 370 de kilometri) de la coasta sa, oferindu-i suveranitate în această zonă, pentru a-i putea exploata resursele. Dincolo de această limită, apele sunt considerate, din punct de vedere juridic, ca fiind internaționale.

            Cercetările din ultimii ani, implicând inclusiv o expediție în octombrie, demonstrează că limitele platoului continental rus din Arctica se întind mult peste cele 200 de mile marine.

            Revendicarea Moscovei include o parte din Dorsala Lomonosov, revendicată de asemenea de Danemarca și Canada, precum și Dorsala Mendeleev, considerată de Rusia parte integrantă a continentului eurasiatic. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.