Acasă Politic Despre combaterea traficului de droguri, la Viena

Despre combaterea traficului de droguri, la Viena

DISTRIBUIȚI

 171552 – 15032024 – În zilele de 14 și 15 martie, la Viena a avut loc, sub egida UNODC a ONU, a 67-a sesiune a Comisiei ONU privind stupefiantele (CND). Segmentul ministerial a reunit peste 100 de înalte oficialități din Statele Membre ONU și lideri ai organizațiilor internaționale, precum secretarul de stat al SUA, Antony Blinken și comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson.

Discuțiile din acest an au urmărit evaluarea intermediară a progreselor implementării declarației adoptată în 2019, referitoare la direcțiile de acțiune ale politicii globale privind drogurile în următorul deceniu.

„Provocările legate de droguri evoluează rapid, pe măsură ce substanțele sintetice schimbă piața, rețelele de trafic își dezvoltă modelul de afaceri, iar piețele ilicite se suprapun cu conflicte și instabilitate”, a declarat Ghada Waly, director executiv al Oficiului ONU pentru Droguri și Crimă (UNODC). „Răspunsul global se află într-un moment important, iar Comisia pentru droguri narcotice trebuie să folosească această sesiune de reper pentru a se uni în jurul unor răspunsuri echilibrate care să protejeze comunitățile noastre, să promoveze sănătatea publică și să susțină drepturile omului”.

Rezoluțiile examinate de Comisie abordează subiecte legate de programele de gestionare a reabilitării și recuperării, îmbunătățirea accesului și disponibilității substanțelor controlate în scopuri medicale și științifice, prevenirea și răspunsul la supradozele de droguri și dezvoltare alternativă.

Delegația României a fost condusă de ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.

Declarația națională a fost o evaluare a progreselor înregistrate în materie de politici privind drogurile și  acțiunile viitoare pentru contracararea problemei globale a drogurilor.

În declarație s-a evidențiat că România a fost una dintre primele țări care s-a alăturat Apelului global la acțiune din 2018 pentru prevenirea și combaterea drogurilor și Coaliției globale pentru combaterea amenințării drogurilor sintetice, inițiativa SUA din 2022.

Un rezultat-cheie al celei de-a 67-a sesiuni a fost adoptarea unei Declarații ministeriale care prevede necesitatea de a accelera implementarea tuturor angajamentelor internaționale existente în materie de politici în domeniul drogurilor, în perioada 2024 – 2029.

La nivel global, numărul persoanelor care suferă de tulburări legate de consumul de droguri a crescut la 39,5 milioane în 2021 – o creștere de 45% în 10 ani. Raportul World Drug 2023 al Oficiului ONU pentru Droguri și Crimă (UNODC) arată că furnizarea de droguri ilicite a ajuns la un nivel record și că rețelele de trafic au o capacitate de adaptare din ce în ce mai mare, agravând crizele globale.

Provocările legate de problema mondială a drogurilor împiedică progresul în atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) în toate domeniile, de la pace și justiție la sănătate și drepturile omului, la mediu și egalitate.

Raportul mondial asupra drogurilor din 2023 al UNODC a constatat că 296 de milioane de oameni au consumat droguri în 2021, o creștere cu 23% față de deceniul precedent.

Problema mondială a drogurilor nu afectează întreaga lume în mod egal. Persoanele vulnerabile, sărace și în dificultate sunt cele mai afectate categorii, iar veniturile obținute din comerțul cu droguri ilicite accelerează conflictele, încălcă drepturilor omului și afectează mediul.

Doar una din cinci persoane care suferă de tulburări legate de consumul de droguri a fost în tratament pentru consumul de droguri în 2021, cu disparități tot mai mari în accesul la tratament între regiuni. Stigmatul și discriminarea reduc șansele ca persoanele care consumă droguri să primească ajutorul de care au nevoie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.