Acasă Anchete Interne Cătălin Predoiu: România este stat membru Schengen

Cătălin Predoiu: România este stat membru Schengen

DISTRIBUIȚI

171713 – 02042024 – Aztăzi, 2 aprilie 2024, a avut loc la Viena, conferința de presă a ministrului de Interne Cătălin Predoiu și a omologului său austriac, Gerhard Karner, despre impactul și măsurile adoptate pentru „Schengen Air”

”În urma cu nouă luni de zile am avut o primă întâlnire de lucru cu ministrul Karner, devenit între timp și prieten, nu numai coleg. O făceam atunci în calitate de ministru al unui stat candidat la integrarea în Spațiul Schengen. Astăzi am avut o ședință de lucru în calitate de ministru al unui stat membru Schengen cu frontierele aeriene și maritime.

România este stat membru Schengen. Mă bucur pentru cetățenii care vor beneficia de acest nou statut. Este un statut bine meritat de cetățenii români, binemeritat de România. Noi am muncit și am investit mult pentru această aderare la Spațiul Schengen. Am ridicat nivelul de protecție al frontierei. Am investit sute de milioane de euro în securitatea frontierelor.

De aceea, mă bucur că munca noastră din ultimele nouă luni de zile, alături de Comisia Europeană, de comisarul Johansson, de vicepreședintele Schinas, de fosta președinție spaniolă și de colegii miniștri din Consiliul JAI, a dat rezultate și iată-ne astăzi ajunși într-un moment important, în care putem auzi aceste anunțuri în Spațiul Schengen.

Este un moment de etapă pentru noi. Vrem și vom face acest drum împreună, până la capăt. Dar pentru asta trebuie să muncim cu toții și asta am discutat astăzi. Cum să muncim mai bine ca să facem acest drum până la capăt.

Progresele României în materie de combatere a migrației ilegale sunt recunoscute astăzi de toată lumea. Avem proiecte pilot cu toate țările vecine. Spre exemplu, pe frontiera cu Serbia, migrația ilegală este practic zero. Logica mea și a colegilor din Ministerul Afacerilor Interne este să ridicăm această performanță pe toate frontierele.

Vom suplimenta forțele Poliției de Frontieră și continua investițiile. Vom continua buna colaborare cu Austria și cu toate celelalte state membre și cu Comisia pentru îmbunătățirea cadrului pentru migrație și azil, dezvoltarea eforturilor pe dimensiunea externă a migrației și cooperarea polițienească bilaterală și multilaterală contra crimei transfrontaliere.

Deci, astăzi a fost nu o întâlnire festivă, ci una de lucru. A marcat și intrarea în Air Schengen, dar a fost o întâlnire de lucru și vom avea aceste întâlniri periodic”, a declarat Cătălin Predoiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.