Acasă Externe Agenda Europeana Pentru protejarea fermierilor din UE, Comisia Europeană are la dispoziție o „frână...

Pentru protejarea fermierilor din UE, Comisia Europeană are la dispoziție o „frână de urgență” pentru exporturile ucrainene, care au și o serie de condiționalități. Pentru Rep. Moldova, taxele pentru importuri sunt suspendate încă un an

DISTRIBUIȚI

 171553 – 15032024 – Parlamentul European a aprobat reînnoirea măsurilor de liberalizare a comerțului pentru Republica Moldova și, pentru a consolida garanțiile pentru fermierii din UE, a modificat propunerea privind Ucraina.

PE a votat cu 347 de voturi pentru, 117 împotrivă și 99 de abțineri pentru a modifica propunerea Comisiei de a suspenda taxele și cotele de import pentru exporturile agricole ucrainene către UE pentru încă un an, de la 6 iunie 2024 la 5 iunie 2025. Eurodeputații au retrimis raportul Comisiei pentru comerț internațional pentru a începe negocierile cu Consiliul.

Legislația conferă Comisiei posibilitatea de a lua impune orice măsuri necesare în cazul în care există perturbări semnificative pe piața UE sau pe piețele uneia sau mai multor țări ale UE din cauza importurilor ucrainene, inclusiv o „frână de urgență” pentru produsele agricole deosebit de sensibile.

Deputații au modificat propunerea Comisiei pentru a include produse mai sensibile și o dată de referință mai largă pentru calcularea volumelor medii.

Măsurile de liberalizare sunt condiționate de respectarea de către Ucraina a principiilor democratice, a drepturilor omului, a statului de drept și a eforturilor sale susținute de combatere a corupției și a criminalității organizate.

Sprijinul pentru Republica Moldova

Într-un vot separat miercuri, Parlamentul a convenit cu 459 voturi pentru, 65 împotrivă și 57 abțineri că toate taxele rămase la importurile din Moldova ar trebui suspendate pentru încă un an.

Agresiunea militară ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei a lovit puternic Republica Moldova, deoarece aceasta se bazează în mare măsură pe rutele de tranzit și infrastructura din Ucraina pentru propriile exporturi. Măsurile de liberalizare a comerțului au permis Republicii Moldova să redirecționeze o parte din comerțul său cu restul lumii prin intermediul UE. Majoritatea exporturilor moldovenești beneficiază deja de acces fără taxe vamale pe piața UE în temeiul Acordului de Asociere.

Pentru Republica Moldova, măsurile trebuie aprobate oficial de guvernele UE. Noul regulament ar trebui să intre în vigoare imediat după expirarea regulamentului actual. Actuala suspendare expiră la 5 iunie 2024 pentru Ucraina și la 24 iulie 2024 pentru Moldova.

În ceea ce privește Ucraina, Comisia pentru comerț internațional va începe negocierile cu Consiliul.

Acordul de asociere UE-Ucraina, inclusiv zona de liber schimb aprofundat și cuprinzător, a asigurat accesul preferențial al întreprinderilor ucrainene la piața UE începând din 2016. Imediat după începerea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, UE a instituit măsuri comerciale autonome (ATM) în iunie 2022, care permit accesul fără taxe vamale al tuturor produselor ucrainene în UE. Aceste măsuri au fost prelungite până în 2024. În ianuarie, Comisia Europeană a propus ca taxele și cotele de import pentru exporturile ucrainene și moldovenești să fie suspendate pentru încă un an. Rusia a vizat în mod deliberat producția ucraineană de alimente și facilitățile de export din Marea Neagră pentru a submina economia țării și pentru a amenința securitatea alimentară la nivel mondial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.