Acasă Anchete Interne Cătălin Predoiu: Apar anual 80 de noi tipuri de droguri

Cătălin Predoiu: Apar anual 80 de noi tipuri de droguri

DISTRIBUIȚI

171633 – 24032024 –  “Poliția are ca prioritate combaterea traficului de droguri, însă această problemă este mult mai complexă decât combaterea traficului de droguri. În acest efort de eradicare a flagelului consumului de droguri și a traficului de droguri, trebuie antrenate toate instituțiile cu atribuții în prevenție, în educație și în combatere.

În general, când vorbim de lupta cu drogurile, ne gândim, cum e și firesc, la efortul principal, efortul de combatere. Dar să știți că la fel de important este și efortul de prevenție și de educație. Și aș putea să aduc argument în acest sens, tendințele care se manifestă pe plan mondial. Se întâmplă să vin recent de la o conferință a Organizației Națiunilor Unite, consacrată combaterii traficului de droguri.

Statele creează o coaliție globală la inițiativa Statelor Unite, pentru a combate aceste droguri, care au devenit un fenomen global. S-a spus acolo de către fiecare participant, fiecare ministru, șefi de agenții. Secretarul de stat Antony Blinken a subliniat, de asemenea, faptul că niciun stat nu poate reuși singur împotriva flagelului drogurilor. Deci, e important să legăm această cooperare internațională pe partea de combatere, dar, repet, pe partea de control, dacă vorbim de droguri sintetice, al precursorilor de droguri sintetice, partea de educație, de recuperare a victimelor consumului de droguri, de îngrijire a lor, de reducere a efectului drogurilor asupra oamenilor, în special cu privire asupra tinerei generații.

Deci este un efort mai larg, e un efort pe termen lung, e un efort în care am angajat Poliția Română încă de la preluarea mandatului și pot să vă spun, pe bază de rapoarte oficiale și statistici, sunt săptămânal acțiuni lansate de combatere a traficului de droguri, dar, repet, e nevoie de o coordonare mai largă a eforturilor societății pentru a eradica acest flagel din societate.

Anual, în lume, sunt produse de către crima organizată 80 de noi tipuri de droguri, 80 de noi droguri sintetice, substanțe noi, care inițial nu sunt cunoscute, depistate, analizate, identificate, adaptate pentru tratament, dacă vorbim de zona medicală. Iar în ceea ce privește tacticile infractorilor, a crimei organizate, pentru că la nivel global, crima organizată dirijează acest trafic de droguri. Da, sunt foarte flexibili, se adaptează și își schimbă mereu tacticile și strategiile.

Dacă se închide o rută deschid alta, dacă se identifică și anihilează o capacitate de producție deschid alta în altă țară, dacă o țară își adaptează legislația, se mută în altă țară și polițiile naționale, inclusiv Poliția Română, trebuie să facă și fac eforturi de adaptare la aceste tactici și strategii noi. Este o luptă perpetuă și o luptă pe termen lung,” a declarat Cătălin Predoiu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.