Acasă Externe Agenda Europeana Bruxelles: Valeriu Zgonea – la reuniunea Comisiei pentru afaceri economice și monetare...

Bruxelles: Valeriu Zgonea – la reuniunea Comisiei pentru afaceri economice și monetare a Parlamentului European

DISTRIBUIȚI

Věra Jourová - Zgonea139818 – 16092015  –  Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a participat marți, 15 septembrie, la Bruxelles, la reuniunea privind Semestrul European 2015, eveniment organizat de Comisia pentru afaceri economice și monetare a Parlamentului European.

În cadrul reuniunii a fost prezentat Proiectul de raport privind implementarea politicii de coordonare, temele abordate vizând prioritățile UE pentru stimularea creșterii economice și a creării de locuri de muncă, procesul de consolidare a Uniunii economice și monetare, precum și demersurile ce pot contribui la atingerea ţintelor stabilite în contextul Strategiei Europa 2020.

În contextul discuțiilor privind derularea Semestrului European 2015, președintele Camerei Deputaților a evidențiat eforturile considerabile ale României în ceea ce privește consolidarea fiscal-bugetară și stabilitatea sectorului său financiar, precum și progresele înregistrate în implementarea  recomandărilor specifice de ţară.

”Toate statele membre s-au angajat să atingă obiectivele Strategiei Europa 2020, transpunându-le în obiective naţionale şi politici favorabile creşterii economice. Dar pentru a obţine impactul dorit este necesar ca eforturile individuale să fie coordonate şi concertate. România a înregistrat progrese în implementarea  recomandărilor specifice de ţară, precum și în ceea ce privește consolidarea fiscal-bugetară și stabilitatea sectorului său financiar. Relaxarea fiscală poate contribui la îmbunătăţirea mediului de afaceri, iar creşterea eficienţei şi transparenţei administraţiei publice conduce, în mod direct, la asigurarea condiţiilor pentru implementarea celorlalte reforme”, a subliniat Valeriu Zgonea.

Totodată, dezbaterile au relevat necesitatea unei implicări mai mari a parlamentelor naționale în discuțiile privind Semestrul European, dar și pentru implementarea recomandărilor specifice fiecărui stat.

În marja reuniunii de la Bruxelles, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a avut o întrevedere cu Věra Jourová, Comisar european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen.

Discuțiile dintre cei doi înalți oficiali au avut în vedere progresele autorităților române în contextul recomandărilor MCV, aspecte privind stadiul reformei sistemului judiciar, preocuparea pentru asigurarea independenţei justiţiei şi a rolului acesteia în contextul echilibrului puterilor în stat, măsurile de prevenire și de combatere a corupției. De asemenea, pe agenda discuțiilor s-au aflat reforma legislativă și implementarea noilor Coduri adoptate, transpunerea dreptului UE și măsurile ce vizează reforma instituțională a Parlamentului României.

”România îşi consolidează rezultatele pozitive recente în planul reformei sistemului judiciar și îşi va respecta în continuare angajamentele asumate. În ceea ce privește reforma Legislativului României, ne dorim un Parlament eficient și credibil. Am modificat Regulamentul Camerei Deputaților, pentru a asigura mai multă transparenţă şi predictibilitate în întreaga activitate, inclusiv la nivelul comisiilor de specialitate, și am continuat eforturile de a elabora un Cod de conduită pentru parlamentari, în scopul de a contura un cadru juridic previzibil, transparent, omogen și stabil, care sistematizează responsabilitățile ce le revin parlamentarilor, dar și principiile de bază în exercitarea mandatului lor. Parlamentul României va continua să trateze cu prioritate constatările Comisiei din rapoartele MCV”, a declarat Valeriu Zgonea.

Din delegația prezentă la reuniunea de la Bruxelles a făcut parte și președintele Comisiei pentru afaceri europene, Ana Birchall. – PROMPT MEDIA

foto: facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.