Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Hidroelectrica a finalizat o investiție de 150 milioane de euro

București: Hidroelectrica a finalizat o investiție de 150 milioane de euro

DISTRIBUIȚI

139692 – 10092015  – În data de 10 septembrie 2015, va avea loc la Portalul Galerie de acces Pruncea, care face parte din amenajarea hidroenergetică Surduc-Siriu, ceremonia de inaugurare a celei mai lungi galerii de aducțiune din România realizate după anul 1984. Proiectul Amenajării hidroenergetice Surduc-Siriu se desfășoară în judeţele Buzău, Covasna şi Vrancea, pe râurile Buzău, Bâsca Mare, Bâsca Mică și Zabala și a fost demarat în anul 1981.

Aducțiunea Surduc – Nehoiașu conduce apa din acumularea Surduc la centrala hidroelectrică Nehoiașu si are lungimea de aproximativ 16,6 km, un debit instalat de 40mc/s și un diametru interior de 4 metri. Din punct de vedere constructiv, galeria este de formă circulară la interior și este protejată pe toată lungimea cu o cămășuială din beton de 30 – 35 cm grosime.

Execuția galeriei a fost atacată pe 8 fronturi, la Bâsca Mare, Titilău, Pruncea, Trestia și Castel. În prezent, se realizează execuția și străpungerea ultimului tronson de galerie subterană (tronson Trestia-Castel), care marchează finalizarea excavației aducțiunii, asigurând întregirea acesteia pe întreaga sa lungime de 16,6 km prin masivul muntos al Buzăului. Derivația Surduc-Nehoiașu, alcătuită din aducțiunea principală Surduc-Nehoiasu și nodul de presiune Surduc-Nehoiasu, constituie o premieră a ultimilor 20 de ani, din mai multe puncte de vedere și anume: are cea mai lungă galerie de aducțiune escavată pentru folosință energetică, precum si cea mai lungă galerie forțată (2.540m), asigură cea mai mare cădere hidraulică din investițiile în execuție ale Hidroelectrica (cca. 490 metri), străbate o zonă de mare complexitate geologică caracterizată de alternanța șisturilor argiloase (dure și moi) și gresii (dure și friabile), care prezintă risc mare de accidente geologice, dublată de aspectele tectonice ale zonei Vrancea-Buzău și reprezintă cea mai mare dintre investițiile în execuție ale Hidroelectrica.

Finalizarea derivației Surduc-Nehoiasu va permite instalarea în cadrul Centralei Hidroelectrice Nehoiașu a celei mai mari capacități de producere a energiei electrice puse în funcțiune de către Hidroelectrica de la inceputul anilor 1990, hidroagregatul având o putere instalată de 55 MW și o producție de energie electrică estimată în anul hidrologic mediu de 171,8 GWh.

Proiectul Amenajării hidroenergetice Surduc-Siriu are un caracter complex și se realizează în mai multe etape, pe trepte ale investiției, reanalizate sistematic din perspectiva optimizării tehnico-economice. Valoarea decontată până în prezent pentru realizarea treptei Surduc-Nehoiașu se ridică la aprox. 600 de milioane de lei, restul de executat pentru fiind de aprox. 250 de milioane de lei, astfel încât investiția va totaliza aproape 850 de milioane de lei.

În cadrul Amenajării hidroenergetice Surduc-Siriu este pusă în funcțiune, din anul 1988, Centrala Hidroelectrică Nehoiaşu I, având instalate 2 hidroagregate cu o putere totală instalată de 42 MW și o producţie medie de energie evaluată la 120,6 GWh/an.

Menționăm că investiția în Amenajarea hidroenergetică Siriu-Surduc face parte din planul de investiții al Hidroelectrica pentru perioada 2015 – 2020. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.