Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: România are prea multe bănci

București: România are prea multe bănci

DISTRIBUIȚI

139932 – 21092015  –  România are prea multe bănci pentru cât business poate săBogdan Olteanugenereze economia, companiile și persoanele fizice, este de părere viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu. Acesta a precizat că unii acționari ”au obosit” în încercarea de a obține profit, Banca Națională încurajând procesul de consolidare a sistemul bancar local. ”Într-un fel este normal acest proces de con­solidare şi pentru că acţionarii vechi sunt obosiţi de ani de nemarcat profit. Practic, pentru aceştia după 2009 nu au fost multe veşti bune. Dacă ar fi investit în energie, stăteau mai bine decât după investiţiile în banking. Şi mulţi dintre aceştia au şi obligaţii instituţionale. Acţionarii din ţările-mamă au aşteptările lor şi se pot decide oricând să se orienteze către altceva decât sectorul bancar”, a precizat acesta, citat de Ziarul Financiar.

În prezent, în România se găsesc aproximativ 40 de bănci mari, urmând ca în urma consolidării numărul acestora să ajungă la 10 – 15.

Sistemul bancar a fost profund afectat de criză, bancherii nefiind pregătiţi pen­tru scă­de­rea business-urilor companiilor ca ur­mare a căderii econo­mice şi a re­ducerii veniturilor persoa­ne­lor fizice care nu au mai avut bani să îşi plătească ratele. În 2014, sistemul bancar românesc a înregistrat o pierdere de e 4,4 mld. lei (un mld. euro), la polul opus faţă de anul de vârf 2008 când avusese un profit de un mld. euro.

Băncile românești sunt presate să se restructureze pentru a încerca să revină pe profit. Într-o astfel de încercare Banca Transilvania a preluat Volksbank, în timp ce pentru Piraeus sunt mai mulți investitori interesați printre care și OTP Bank, care au preluat anul trecut operațiunile portu­ghezilor de la Millennium Bank. –  PROMPT MEDIA

foto:bancherul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.