Acasă Externe SUA: Reuniunea informală a Consiliului miniştrilor de Externe din Statele Membre OCEMN,...

SUA: Reuniunea informală a Consiliului miniştrilor de Externe din Statele Membre OCEMN, organizată în marja Adunării Generale a ONU

DISTRIBUIȚI

140157 – 30092015 –  Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a prezidat, la 29 septembrie 2015, la New York, reuniunea informală a Consiliului Miniştrilor Afacerilor Externe din Statele Membre ale Organizației Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN), în calitate de Preşedinte-în-Exerciţiu al Organizaţiei.

În cadrul reuniunii, au fost discutate evoluţiile recente din OCEMN, dar şi principalele obiective şi calendarul de activităţi al Preşedinţiei-în-Exerciţiu a României la OCEMN, cu accent pe identificarea modalităților de a face organizația mai eficientă şi mai vizibilă pe plan internațional.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat că obiectivul principal îl constituie consolidarea contribuţiei pe care cooperarea economică interguvernamentală în plan regional o are la dezvoltarea sustenabilă şi, prin aceasta, la stabilitatea politică a regiunii Mării Negre. A arătat că actualul mandat al României se axează pe promovarea inter-conectivităţii regionale în domenii ca transporturi, energie, mediu, combaterea criminalităţii organizate şi a evaziunii fiscale şi urmăreşte să contribuie la creşterea profilului Organizaţiei pentru Statele Membre, dar şi în plan european.

La propunerea ministrului român, discuțiile au abordat şi modalitățile în care organizația poate dezvolta mai eficient proiecte de interes comun, care să fie finanțate de OCEMN. Bogdan Aurescu a evidențiat faptul că realizarea de proiecte economice concrete va fi de natură să crească profilul OCEMN. Totodată, participanţii la reuniune au evaluat rezultatele obţinute de OCEMN în timpul celor peste două decenii de la înfiinţare, a modului în care răspunde nevoilor şi aşteptărilor statelor membre. De asemenea, a fost demarat procesul de reflecţie asupra perspectivelor OCEMN şi a viitoarelor sale obiective strategice în contextul momentului din 2017, când Organizaţia va marca 25 de ani de la înfiinţare.

În concordanţă cu priorităţile Preşedinţiei române, de consolidare a interacţiunii OCEMN-UE, la reuniune a participat şi Johannes Hahn, comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri pentru extindere, care a prezentat activităţile Comisiei Europene în planul cooperării concrete cu OCEMN, în conformitate cu mandatul economic al Organizaţiei. Acesta a arătat interesul puternic al UE pentru cooperarea în regiunea Mării Negre şi importanţa pe care o are OCEMN din acest punct de vedere. De asemenea, a exprimat deschiderea Comisiei de a sprijini OCEMN pentru redactarea de proiecte viabile, de natura să atragă finanțare din partea UE.

În marja reuniunii, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut o discuție cu comisarul Hahn dedicată situației din Republica Moldova. Ministrul a subliniat importanţa sprijinului UE pentru continuarea procesului de reformă în spirit european şi pentru stabilitatea economică a Republicii Moldova, în actualul context regional complex.

România exercită al cincilea mandat al Preşedinţiei-în-Exerciţiu rotative a OCEMN în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2015, sub moto-ul „Building Stability, Enhancing Connectivity”, care reflectă acronimul Organizaţiei în limba engleză (BSEC) şi demonstrează angajamentul ferm al României faţă de Organizaţie şi activităţile sale. România deţine coordonarea grupurilor de lucru pentru combaterea criminalităţii (2013-2015), protecţia mediului (2014-2016) şi transporturi (2015-2017).

Cooperarea Economică a Mării Negre a fost lansată oficial la 25 iunie 1992 prin semnarea, de către 11 state situate în bazinul Mării Negre, a „Declaraţiei de la Istanbul”, conform căreia statele participante şi-au propus să dezvolte o cooperare multilaterală, în scopul accelerării dezvoltării economice şi sociale şi realizării unui grad superior de integrare în economia mondială. Organizaţia numără în prezent 12 state membre: Republica Albania, Republica Armenia, Republica Azerbaidjan, Republica Bulgaria, Georgia, Republica Elenă, Republica Moldova, România, Federaţia Rusă, Republica Serbia, Republica Turcia şi Ucraina. –  PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.