Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Acesta da Cod Fiscal: CASS pe dobânzile bancare pentru cei fără...

București: Acesta da Cod Fiscal: CASS pe dobânzile bancare pentru cei fără venituri

DISTRIBUIȚI

140460  – 13102015 – Persoanele care nu obţin venituri din salarii, dar obţin venituri din dobânzi bancare sau din dividende vor fi obligate şi anul viitor, ca şi anul acesta, să plătească contribuţii de asigurări sociale de sănătate (CASS) calculate la o baza lunară minimă de nivelul salariului minim brut pe ţară, care în 2016 este preconizat să ajungă la 1.200 de lei brut. Şi asta pentru că în codul fiscal valabil anul viitor se menţin prevederile pentru care guvernul a acordat amnistie fiscală în cazul impozitelor pentru ”cuponari”. De exemplu, în cazul unei persoane care are un depozit la bancă în valoare de 4.000 de lei, cu o dobândă de 3% şi nu are alte venituri, aceasta va câştiga, aferent anului 2015, din dobândă o sumă de circa 100 de lei net, dar va trebui să plătească la stat contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) de 712 de lei. Astfel că va rămâne cu un minus de 612 lei, atenționează gândul.info.

Autorităţile ar putea să fie nevoite anul viitor să dea din nou o amnistie fiscală aşa cum au procedat şi în această vară, după ce în presă au apărut tot mai multe cazuri de persoane cărora Fiscul le-a trimis înştiinţări că au de plătit CASS de 450 – 550 de lei pentru ”venituri din investiţii” de câţiva lei.

Din 2017, CASS pentru toată lumea!

Din 2017 apare o modificare. Va fi plătită CASS pentru veniturile din dobânzi bancare chiar dacă persoana respectivă are şi alte venituri, precum cele din salarii, pensii, chirii, PFA la care plăteşte de asemenea Sănătatea. De la 1 ianuarie 2017, pentru persoanele fizice care realizează venituri din dobânzi, baza lunară de calcul al CASS reprezintă totalul veniturilor brute din dobânzi, realizate în cursul anului fiscal precedent, raportat la cele 12 luni ale anului, şi nu poate fi mai mare decât valoarea a de cinci ori câştigul salarial mediu brut în vigoare în anul pentru care se stabileşte contribuţia.

Practic, din 2017, pentru dobânzi se va datora obligatoriu CASS, chiar dacă persoana obţine venituri de natură salarială, din activităţi independente (PFA) sau din chirii. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.