Acasă Politic București: Klaus Iohannis critică, din nou, imaturitatea clasei politice românești, incoerența legislativă...

București: Klaus Iohannis critică, din nou, imaturitatea clasei politice românești, incoerența legislativă și incapacitatea guvernanților de a asigura reguli predictibile

DISTRIBUIȚI

 28084–  140599 – 20102015  –   Populismul, electoralismul, goana după imagine și înlocuirea acțiunii de substanță cu propaganda, politica făcută de dragul câștigului electoral imediat și al beneficiilor de imagine, măsurile nefundamentate luate în prag de alegeri în speranța câtorva voturi în plus, promisiunile fără acoperire în scopul manipulării, propaganda goală de conținut fac democrația fragile au fost indicate de președintele Klaus Iohannis drept ”tentații” dintre ”cele mai nocive” care au îndepărtat, în ultimii ani, clasa politică românească de menirea sa – reprezentarea cetățenilor și guvernarea în serviciul lor.

Prezenta la conferința „Magna Carta, fundamentul statului de drept britanic, cu o istorie de 800 de ani”, desfășurat la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” din Bucureşti, Iohannis a apreciat valoarea acestui act constituțional cu rol covârșitor în istoria omenirii, ale cărui indicații şi implicații în materie de stat de drept, libertăți și drepturi ale omului şi valori își păstrează valabilitatea de opt secole.

În paralel, președintele s-a referit și la realitățile românești actuale, criticând comportamentul actorilor politici și incapacitatea guvernanților.

”În calitatea de Președinte al României, mi-am asumat rolul de a fi un promotor şi garant al statului de drept. Cred că acțiunile mele, în acest aproape prim an de mandat, vorbesc de la sine despre modul în care am susținut pe deplin domnia legii și funcționarea justiției”, a afirmat Klaus Iohannis, adăugând: ”Eforturile de până acum pentru întărirea mecanismelor democratice trebuie continuate și prin creșterea calității actului legislativ. De altfel, „rule of law” presupune calitate, transparență și corectitudine în adoptarea actelor normative. Vreau să reafirm aici faptul că România are nevoie de legi clare, coerente și durabile, că o democrație solidă nu își permite schimbări de legislație de pe o zi pe alta și nici artificii procedurale de tipul comasării mai multor acte normative, fără nicio legătură între ele, într-o singură ordonanță de urgență. În același timp cu schimbarea practicilor în materie de legiferare trebuie să existe şi o schimbare a atitudinii fiecăruia dintre noi, prin respingerea oricăror tentative de încălcare a legii. Locul, parcursul şi viitorul României pot fi garantate prin asigurarea domniei legii”.

Totodată, președintele a atras atenția asupra anului electoral 2016, care trebuie să fie ”un examen al maturizării”: ”Liderii politici, partidele, candidații vor avea ocazia să demonstreze că au înțeles lecțiile trecutului, că fac o opțiune definitivă pentru „rule of law” și că pot păstra decența și principialitatea chiar în interiorul unei aprige bătălii electorale”.

”Vreau să reafirm convingerea că România dispune de toate resursele necesare pentru consolidarea democraţiei și întărirea statului de drept, în care prevalează principiul domniei legii. Avem datoria să continuăm măsurile necesare pentru ca justiția să funcționeze, instituțiile să devină pe deplin eficiente, puternice şi credibile, iar cetățenii să se simtă apăraţi, respectați şi în siguranță”, a încheiat președintele. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.