Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: România susține ferm procesul Cartei Energiei și a Tratatului Cartei Energiei

București: România susține ferm procesul Cartei Energiei și a Tratatului Cartei Energiei

DISTRIBUIȚI

 Urban Rusnák - Aurescu140266  – 05102015 – Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut luni, 5 octombrie 2015, o întrevedere cu secretarul general al Cartei Energiei, Urban Rusnak, în cadrul vizitei pe care acesta o efectuează la București pentru participarea la cea de a XIV-a ediție a Conferinței cu tema ”Investiții și reglementare în domeniul energiei”, în perioada 5 – 6 octombrie 2015.

Discuțiile cu ministrul Bogdan Aurescu s-au axat pe aspecte legate de continuarea procesului de modernizare a Cartei Energiei, pornind de la rezultatele obținute prin încheierea cu succes a adoptării și semnării la Haga, la 20 mai 2015, a Cartei Internaționale a Energiei, document politic care reflectă noile evoluții din domeniul energetic.

Ministrul a reiterat susținerea fermă a României pentru procesul Cartei Energiei și a Tratatului Cartei Energiei, ca instrument juridic principal care stabilește regulile comerțului și investițiilor din domeniul energetic. A exprimat totodată convingerea că, în perioada vizitei în România a Secretarului General și ulterior, se vor identifica proiecte concrete de interes, prin care România să beneficieze într-o măsură sporită de activitățile desfășurate în cadrul procesului Cartei Energiei, intensificându-și totodată contribuția la acest proces, în calitatea sa de stat producător, consumator și de tranzit al energiei.

De asemenea, Aurescu a prezentat proiectele energetice prioritare pentru România, inclusiv proiectul AGRI. Totodată, a subliniat importanța implicării UE în domeniul securității energetice în regiunea Asiei Centrale, evaluare împărtășită pe deplin de interlocutor.

Secretarul General al Cartei Energiei a apreciat participarea și sprijinul acordat, până în prezent, procesului Cartei Energiei și a salutat decizia României de a candida pentru preluarea președinției Conferinței Cartei Energiei în 2018 și de a găzdui la București Conferința anuală a statelor membre la acest proces.

La 17 decembrie 1991, România a semnat Carta Europeană a Energiei, document politic care a pus bazele cooperării multilaterale în domeniul energetic între statele semnatare. Inițiativa a aparținut Uniunii Europene. Obiectivul principal al Cartei îl constituie diversificarea și adâncirea cooperării economice în sectorul energetic, în vederea îmbunătățirii siguranței în aprovizionarea cu produse energetice, creșterii eficienței activităților economice din acest sector și reducerii efectelor negative asupra mediului.PROMPT MEDIA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.