Acasă Externe Germania: A încetat din viață Helmut Schmitd

Germania: A încetat din viață Helmut Schmitd

DISTRIBUIȚI

 141057 – 11112015  –  Fostul cancelar german Helmut Schmitd a decedat marți, la vârsta de 96 de ani, a anunțat medicul său, Heiner Greten, citat de agenția DPA.

Schmidt a fost un om politic german, fost cancelar federal care re în decursul carierei sale a avut o influență majoră în viața politică a țării. A fost cancelar în perioada 16 mai 1974 – 1 octombrie 1982.

Născut în 1918 la Hamburg, este ultimul dintre cancelarii germani care au participat la al Doilea Război Mondial. După război a făcut studii de economie, apoi a lucrat la primărie. În 1953 a fost ales în Parlamentul Germaniei, fiind membru al partidului social-democrat SPD. Profesorul său, Karl Schiller, l-a îndrumat mereu în definirea programelor economice ale SPD.

În 1961 s-a întors în orașul natal, unde s-a evidențiat în 1962 în timpul cruntelor inundații.
În 1966 a fost reales în Bundestag. În același an a fost ales șef al social-democraților. În 1969 a fost numit numit ministru al Apărării. În 1972 a renunțat la Apărare pentru funcția de ministru la Finanțe. Aceasta a fost o sarcină dificilă: era recesiune economică, și se desfășura și prima criză petrolieră.

Problemele economice nu erau singurele. Anii 1970 au fost destul de tulburi: amenințări teroriste – Facțiunea Armata Roșie (RAF) -, crime, răpiri; punctul maxim a fost atins în 1977, când un avion de pasageri al companiei Lufthanssa a fost deturnat în Somalia.

În 1974 a fost ales cancelar federal. Mandatul de cancelar a fost legat de prietenia cu Valery Giscard dEstaing, președinte al Franței, ceea ce l-a ajutat în probleme europene. Astfel, împreună, ei au susținut lărgirea procesului de integrare europeană și formarea Uniunii Economice și Monetare (UEM). În octombrie 1982 Schimdt a fost determinat să demisioneze în urma unui vot constructiv în Bundestag (vicecancelarul Gensccher făcuse un dublu joc).

Schimdt a rămas un membru marcant în viața politică germană; președinte al SPD a fost până în 1983. A fost publicist și considerat unul din cei mai puternici și eficienți cancelari de după Konrad Adenauer. –  PROMPT MEDIA

foto:de.wikipedia.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.