Acasă Opinii/Analize Alergând cu fantoma Schengen

Alergând cu fantoma Schengen

DISTRIBUIȚI

EDITORIAL SORIN ROSCA STANESCU

 142066 – 21012016  –

 În timp ce, rând pe rând, statele europene îşi autosuspenda spaţiul Schengen, autorităţile de la Bucureşti insistă ca spaţiul să se extindă şi asupra României. Chiar şi în această săptămână, premierul Cioloş se milogeşte la Paris. După ce a făcut-o în Germania, în faţa cancelarului. Şi pe măsură ce insistăm mai mult, orizontul se îndepărtează. Este ca un fel de Fata Morgana. O fantomă. Iar cine aleargă, o face în fermecătorul stil al lui Don Quijote.

Impactul uriaşului val migrator asupra statelor europene este teribil. Şi se observă cu ochiul liber cum produce uriaşe schimbări. În mentalitatea unor lideri politici. În cultura populaţiilor. În plan social. În plan economic. În mentalul colectiv. Şi, evident, există un impact vizibil şi în ceea ce priveşte strategiile de securitate naţională.

Am putea să spunem că totul începe şi totul se termină la Berlin. Berlinul, prin vocea cancelarului Angela Merkel, a poftit în statele europene cohortele de refugiaţi. Le-a deschis larg braţele. Le-a declarat acestor oameni că sunt bineveniţi, nu numai în capitala economică şi financiară a Uniunii Europene, ci în toate statele. Apoi, a urmat dezastrul.

Cancelarul Angela Merkel a acţionat şi a vorbit în numele celorlalţi şefi de state. A bătut cu pumnul în masă. A impus cote obligatorii. A ameninţat guvernele care s-au opus cu excomunicarea. Şi până atunci cu sancţiuni. A ignorant Constituţiile altor state. Inclusiv Constituţia României. Care interzice, cu desăvârşire, colonizarea. Ori, cotele obligatorii asta reprezintă. Un act de colonizare. Spre deosebire de primirea individuală a unor refugiaţi.

Şi, bineînţeles, efectul a fost de boomerang. Cei mai mulţi dintre refugiaţi vor să ajungă în Germania. Pentru că acolo beneficiază de condiţii materiale mai bune. Şi pentru că Germania le-a făcut cu ochiul. Acum, landurile se revoltă. Rând pe rând, conducătorii acestora semnalizează că primirea de refugiaţi va trebui să înceteze. Autorităţile din Berlin se sufocă. Anunţă şi ele că uşa le va fi trântită în nas refugiaţilor. Ungaria s-a înconjurat cu garduri. Austria suspendă spaţiul Schengen.

În timp ce pretutindeni în Europa se instalează bariere interioare, noi cerşim, din poartă în poartă, spaţiul Schengen. Să fie clar. Acest drept ne-a fost refuzat. Sub un pretext ridicol. Care nu a mai fost niciodată utilizat în cazul altor state, cu excepţia Bulgariei. Şi anume că nu corespundem unor parametrii legaţi de justiţie. Asta se întâmplă chiar în timp ce justiţia din România este mai aplaudată decât oricând, atât de către reprezentanţii statelor Uniunii Europene, cât şi de cei ai Washington-ului.

Ce sens are să ne umilim şi să ne ploconim ştiind foarte bine că ne expunem unui refuz? Ce diplomaţie este aceea în care insişti făcând demersuri care nu au absolut nici cea mai mică şansă de a fi în vreun fel onorate? De ce transpiră domnul Dacian Cioloş pentru o cauză pierdută?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.