Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Iohannis pleacă din nou în Germania

București: Iohannis pleacă din nou în Germania

DISTRIBUIȚI

 iohannis142432 – 10022016 –  Președintele Klaus Iohannis pleacă, miercuri, într-un turneu de câteva zile în Germania. Șeful statului român va participa la conferința de securitate de la Munchen, eveniment important care se desfășoară anual și la care sunt așteptați șefi de stat, premieri, miniștri, dar și comisari europeni. Simpla participare la conferința din Germania este un succes pentru Klaus Iohannis, care, la Munchen, va fi unul dintre vorbitorii cheie ai uneri dezbateri despre viitorul NATO.

Conferința de securitate de la Munchen se va desfășura în perioada 12 -14 februarie, de vineri până duminică, însă Klaus Iohannis va ajunge cu două zile mai devreme în Germania. Șe ful statului român se va întâlni cu mai mulți oficiali locali cu scopul de a atrage în România cât mai mulți investitori din Bavaria, după cum afirmă surse oficiale din cadrul Administrației Prezidențiale.

Între alții, președintele român va discuta cu președintele Parlamentului Bavariei, Barbara Stamm, iar vineri cu premierul bavarez, Horst Seehofer, alături de care va susține declarații de presă.

Conferința propriu-zisă pe teme care țin de securitatea Europei va fi deschisă oficial vineri, iar șeful statului român va fi vorbitor principal sâmbătă în cadrul unui panel dedicat viitorului NATO, denumit ”The Future of NATO”. În programul preşedintelui sunt prevăzute, de asemenea, şi întâlniri bilaterale cu mai mulţi oficiali europeni.

Printre temele ce urmează să fie abordate sunt criza refugiaților, terorismul, poziția față de Federația Rusă, viitorul NATO, dar și situația din Siria, Ucraina și Africa.

În ceea ce privește criza refugiaților, lucrurile sunt clare. Surse din cadrul administrației prezidențiale susțin că problema principală, care va fi dezbătută mai pe larg la Consiliul European din 18-19 februarie, rămâne securizarea frontierelor externe al UE. Aceleași surse afirmă că frontierele maritime rămân principala problemă, în continuare zilnic în UE pătrunzând între 3 și 4 mii de refugiați, cei mai mulți dintre ei ajungând cu ambarcațiuni improvizate pe plajele grecești.

În chestiunea relației cu Rusia, poziția României, ca și a partenerilor europeni și transatlantici va rămâne neschimbată: sancțiunile economice pentru implicarea Moscovei în conflictul din Ucraina vor rămâne în vigoare pentru în cel puțin câteva luni. „În ceea ce privește Rusia, poziția României este că această țară trebuie să respecte acordurile de la Minsk integral. (…) În momentul de față nu se pune problema ridicării sancțiunilor asupra Rusiei. De asemenea, nu credem că soluția cea mai bună ar fi o izolare totală a Rusiei. Pe anumite paliere dialogul poate fi menținut, cum este Siria”, au declarat aceleași surse oficiale.

Conferința de securitate de la Munchen la care va participa și președintele român se organizează anual și nu are un caracter decizional, liderii politici internaționali având însă posibilitatea de a schimba idei, de a discuta și de a pregăti acțiuni viitoare cu impact major. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.