Acasă Externe Franța: Fostul ministru al Bugetului, acuzat de fraudă fiscală

Franța: Fostul ministru al Bugetului, acuzat de fraudă fiscală

DISTRIBUIȚI

 Jerome Cahuzac142397 – 09022016 –  Fostul ministru francez al Bugetului Jerome Cahuzac a compărut luni în fața justiției, fiind acuzat de fraudă fiscală, spălare de bani și pentru declarare incompletă a averii, dar a ridicat imediat o problemă juridică susceptibilă să întârzie procedura, informează AFP, citată de Agerpres.ro.

La începutul anului 2013, Cahuzac asigura presa și parlamentul că nu ar fi deținut vreodată un cont în străinătate, declarație infirmată ulterior de mărturii care au pus serios în încurcătură președinția lui Francois Hollande. După trei ani, Jerome Cahuzac (63 de ani), supranumit de presă ”Pinocchio din Bercy” (referitor la adresa Ministerului Finanțelor), riscă o condamnare de până la șapte ani închisoare și o amendă de două milioane de euro pentru evaziune fiscală, spălare de bani și pentru că și-a ”diminuat” patrimoniul în declarația făcută la intrarea în guvern.

Dispărut din viața politică, el s-a prezentat în fața instanței de la Palatul de Justiție din Paris drept simplu ”pensionar”, lăsându-și apoi avocații să pledeze. Aceștia au subliniat că clientul lor și-a plătit datoria la fisc cu majorare și au contestat cumulul de sancțiuni penale și fiscale.

Ironic, procurorul Jean-Marc Toublanc a amintit că Jerome Cahuzac își asumase în politică rolul de luptător împotriva evaziunii fiscale: ”Când era ministru, el a impus votarea unei legi prin care se înăspreau sancțiunile pentru fraudă fiscală. În prezent, legea nu ar trebui să i se aplice și lui?”

Tribunalul își va pronunța miercuri decizia dacă respinge argumentele apărării, caz în care procesul va continua până în 19 februarie, sau va transmite dosarul Consiliului constituțional, ceea ce ar duce la amânarea audierilor. –  PROMPT MEDIA

foto:parismatch.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.