Acasă Externe Germania: Senatorul Corlățean a vorbit, la Berlin, despre procesul de pace israelo-palestinian

Germania: Senatorul Corlățean a vorbit, la Berlin, despre procesul de pace israelo-palestinian

DISTRIBUIȚI

Titus Corlatean143096 – 16032016 – În perioada 13 – 15 martie 2016 s-au desfășurat la Berlin, în organizarea Coaliției Interparlamentare pentru Combaterea Antisemitismului, Bundestag-ului german și Ministerului Federal al Afacerilor Externe din Germania, lucrările Conferinței parlamentare internaționale privind combaterea antisemitismului. La conferință a fost invitat să participe senatorul Titus Corlățean, în calitatea sa de raportor pentru aviz pentru proiectul de raport: “Un angajament reînnoit în combaterea antisemitismului”, din partea Comisiei pentru afaceri politice și democrație a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

Pe parcursul celor trei zile s-au adresat participanților Conferinței, cancelarul federal german, Angela Merkel, ministrul federal al Afacerilor Externe din Germania, Frank-Walter Steinmeier, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, directorul general al UNESCO,  Irina Bokova, precum și membri ai parlamentelor naționale din Europa, Israel, SUA, Canada, miniștri ai justiției din diferite state și înalți oficiali cu responsabilități la nivel național în combaterea antisemitismului și rasismului.

Senatorul Corlățean a luat cuvântul marți, 15 martie 2016,  ca vorbitor desemnat, în cadrul sesiunii plenare cu tema Combaterea din perspectivă parlamentară a antisemitismului. A relevat faptul că, în elaborarea avizului său la proiectul de raport Un angajament reînnoit în combaterea antisemitismului al APCE, care va figura pe ordinea de zi a celei de-a doua părți a Sesiunii ordinare a APCE (Strasbourg, 1 – 22 aprilie 2016), va prezenta amendamente la proiectul de rezoluție a acestui raport, amendamente care vor incorpora o serie de concluzii care s-au degajat în urma dezbaterilor desfășurate în cadrul acestei conferințe. Parlamentarul român a prezentat exemplul ţării noastre în domeniul combaterii antisemitismului. În context, a amintit crearea, în anul 2003, a Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului din România, care a reunit cercetători din România, SUA, Israel și Germania şi care a fost prezidată de Elie Wiesel. În baza raportului final al acestei comisii a fost înființat Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România Elie Wiesel, au fost completate manualele școlare de istorie cu abordarea problematicii Holocaustului, a fost publicat un manual privind istoria Holocaustului din România și s-a stabilit ca la 9 octombrie să fie comemorată în plan național Ziua Holocaustului.

În contextul deținerii de către România pentru un an, începând cu 8 martie 2016, a Președinției Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului, senatorul Corlățean a relevat faptul că va solicita Executivului român prezentarea în Parlament a unui raport privind prioritățile și principalele linii de acțiune ale actualei Președinții, precum și transmiterea unui al doilea raport referitor la rezultatele obținute și măsurile de follow-up care vor fi avute în vedere.

De asemenea, senatorul Corlățean a intervenit în cadrul sesiunii plenare cu tema Combaterea antisemitismului din perspectivă juridică, abordând subiectul procesului de pace israelo-palestinian. La această dezbatere a participat și Tzipi Livni, fostă ministră a jJstiției din Israel, actualmente copreședinte al Uniunii Sioniste, președintele Partidului HaTnua.

În marja acestui eveniment, parlamentarul român a avut scurte convorbiri cu ministrul federal al Afacerilor Externe din Germania, Frank-Walter Steinmeier, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, secretarul de Stat pentru Afaceri Europene din Franţa, Harlem Désir, fosta ministră a justiţiei din Israel, Tzipi Livni, Reprezentantul personal al Preşedinţei în exerciţiu a OSCE în domeniul combaterii antisemitismului şi director în cadrul Departamentului pentru Relaţii Internaţionale al American Jewish Committee, Andrew Baker, preşedintele ICCA, John Mann, cu alţi responsabili ai ICCA şi cu membri ai altor delegaţii naţionale prezente la conferinţă. „.-  PROMPT MEDIA

foto:senat.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.