Acasă Politic București: Noua salarizare trebuie orientată către tineri

București: Noua salarizare trebuie orientată către tineri

DISTRIBUIȚI

– 143646 – 13042016 – Deputatul Ioan Balan salută iniţiativa Guvernului Cioloş de a reforma sistemul de salarizare din sectorul public, însă consideră că, în forma actuală a ordonanţei de urgenţă, supusă deja consultării publice de către Guvern, nici sistemul de învăţământ şi nici cel de sănătate nu sunt mai atractive pentru tineri:

”Ştim cu toţii că bugetul nu suportă, cel puţin în anul 2016, majorări spectaculoase de salarii. Dar, şi cu banii puţini pe care îi are bugetul de stat, putem să stimulăm sectoarele de care ţara noastră are atâta nevoie: educaţia şi sănătatea. Cred cu putere că, atunci când demarezi o reformă trebuie să ai şi nişte obiective clare pe care vrei să le atingi. Ce poate fi mai prioritar decât o şcoală mai performantă şi oprirea exodului medicilor? Argumentul cu atenuarea diferenţelor dintre cel mai mare şi cel mai mic salariu, nu trebuie să reprezinte obiectivul în sine al legii, ci efectul rezultat. Vă spun sincer că am constatat, cu profundă amărăciune, că şi în ordonanţa propusă de Guvernul Cioloş, salariile cele mai mici rămân tot în educaţie, în cercetare şi în sistemul public de sănătate. Nu putem cere tinerilor să îşi dorească o carieră la catedră, atâta vreme cât un învăţător sau profesor debutant va intra în câmpul muncii cu un salariu apropiat de cel minim pe economie. Nu le putem cere celor mai buni rezidenţi să rămână în România şi să nu îşi trimită CV-urile la spitale din străinătate, atâta vreme cât salariul medicului debutant nu-i asigură nici preţul chiriei. Stau şi mă întreb, atunci, unde este reforma? Sau, pentru ce se face?”

Deputatul Balan consideră că perpetuarea lipsei de atractivitate a salariilor din educaţie, cercetare şi sănătate va afecta în principal judeţele sărace şi localităţile rurale, fără a stopa exodul tinerilor în străinătate:

”Cred că cel mai trist este faptul că astăzi elevii nu mai visează de pe băncile şcolilor, ca odinioară, să devină medici sau dascăli. Copiii ştiu încă de mici cu ce dificultăţi financiare se confruntă profesorii şi medicii lor, care vreme de douăzeci şi şase de ani au fost aruncaţi la marginea sistemului de salarizare, precum nişte categorii profesionale stigmatizate. Mă miră faptul că, deşi toate forţele politice au ajuns la consens că cele două domenii sunt priorităţi naţionale, semnându-se chiar şi pacte naţionale pentru educaţie sau pentru sănătate,  cele două sisteme continuă să sufere de o subfinanţare gravă. Nu ştiu cum, cu aceste salarii, apropiate de cel minim pe economie, vom putea să încurajăm medicii să vină de la Bucureşti, la Suceava, la Rădăuţi sau la Gura Humorului. Nu ştiu cum, cu salarii de sub o mie de lei net, vom reuşi să umplem deficitul de cadre didactice calificate din şcolile rurale din judeţ. Eu, personal, sunt foarte sceptic! Mai degrabă, cred că prin această salarizare nu facem decât să-i alungăm pe tineri cât mai departe de ţară. De aceea, mi-aş dori ca Guvernul să revizuiască grilele de salarizare pentru dascăli şi medici şi să reflecte prin noile valori că educaţia şi sănătatea chiar sunt priorităţi naţionale ale ţării noastre. Dacă nu va reuşi, atunci ar fi mai bine să retragă acest proiect” a mai adăugat deputatul Balan. PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.