Acasă Externe Serbia: Măsuri suplimentare de siguranță la frontiera româno-sârbă

Serbia: Măsuri suplimentare de siguranță la frontiera româno-sârbă

DISTRIBUIȚI

Toba - Serbia143418 – 01042016 – Joi, 31 martie a.c., ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, s-a întâlnit în Serbia, la Djerdap, cu omologul său sârb Nebojsa Stefanovic. Principala temă a discuțiilor celor doi oficiali a constituit-o problematica migrației și nevoia identificării unor măsuri suplimentare de siguranță la frontiera comună.

            În acest context, ministrul Petre Tobă a subliniat că dezvoltarea colaborării dintre autoritățile române și sârbe va contribui la creșterea siguranței propriilor cetățeni.

            Cei doi oficiali au convenit ca în perioada imediat următoare să se asigure cadrul legal pentru organizarea de patrule comune alcătuite din polițiști de frontieră români și sârbi, iar schimbul de date și informații să se intensifice, prin operaționalizarea Punctului de Contact Comun de la Porțile de Fier. Ministrul Petre Tobă a subliniat foarte buna colaborare dintre structurile MAI şi cele similare din Serbia, dar şi dintre serviciile de informaţii ale celor două state în ceea ce priveşte schimbul de date privind criminalitatea transnaţională, criminalitatea organizată şi terorismul, dar şi în ceea ce priveşte fenomenul luptătorilor înarmaţi.

             “România a luat măsuri suplimentare de creștere a siguranței la frontieră, deoarece avem o responsabilitate în plus, ca stat care gestionează 2.070 de kilometri de frontieră externă a UE. În acest context, este nevoie de o consolidare a cooperării inclusiv la frontiera româno-sârbă” a declarat ministrul Petre Tobă.

            În cadrul întrevederii, cei doi miniștri au analizat funcționarea acordului de readmisie dintre cele două state și au convenit asupra necesității creșterii eficienței acestuia.

 Oficialul român a reafirmat sprijinul țării noastre pentru procesul de aderare al Serbiei la Uniunea Europeană, declarând că România susține deschiderea, în viitorul apropiat, a unor noi capitole de negociere foarte importante, printre care şi capitolul 24 – Justiţie, Libertate şi Securitate, domeniu în care putem oferi expertiză.

            Întâlnirea cu ministrul sârb se înscrie într-un calendar al întâlnirilor bilaterale ale ministrului Petre Tobă cu miniștri de interne din statele vecine, pentru consolidarea măsurilor de siguranță la frontierele comune, la sfârșitul lunii trecute ministrul român al afacerilor interne având o întrevedere similară cu omologul ungar. De altfel, ministrul Petre Tobă a adresat invitaţia omologului său sârb de a participa la o întâlnire trilaterală a miniştrilor de interne din România, Serbia şi Ungaria, găzduită de Ministerul Afacerilor Interne. –  PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.