Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Atenție mare ce faceți în cabina de vot!

București: Atenție mare ce faceți în cabina de vot!

DISTRIBUIȚI

sectii de vot144072 – 09052016 – În contextul organizării alegerilor locale din acest an, Ministerul Afacerilor Interne desfășoară o campanie de informare a cetățenilor cu privire la principalele prevederi legale referitoare la exercitarea dreptului de vot. Prin intermediul acestei campanii, alegătorii primesc recomandări utile în raport cu procesul electoral: să dețină documente de identitate valabile, să nu accepte mita electorală și să respecte confidențialitatea votului. De asemenea, sunt informaţi cu privire la faptele care constituie încălcări ale legislaţiei, fiind sancţionate, după caz, contravenţional sau penal.

Contravenţiile legate de procesul alegerilor locale sunt prevazute la Capitolul V din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice. Printre aceste contravenţii se numără prezenţa altor persoane în cabina de vot, precum şi fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot (se sancţionează cu amendă de la 600 lei la 1.000 lei), distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice alt mod a listelor electorale, a platformelor-program afişate sau a oricăror altor afişe ori anunţuri de propaganda electorală (se sancţionează cu amendă de la 600 lei la 1.000 lei) și comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanţă de 500 de metri în jurul localului secţiei de votare (se sancţionează cu amendă de la 2.200 lei la 3.000 lei).

Infracţiunile electorale sunt prevăzute în Codul Penal, Titlul IX. Infracţiuni electorale, la art. 385 – 393. Printre acestea, enumerăm: Oferirea sau darea de bani, bunuri sau de alte foloase (excepţie fac bunurile cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni politice) în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat – se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi cu interzicerea exercitării unor drepturi.

Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales – se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani

Utilizarea unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals – se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

Fapta persoanei care votează prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător – se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.