Acasă Economie București: O corecție necesară

București: O corecție necesară

DISTRIBUIȚI

 plata_cu_cardul144719 – 15062016  – În cadrul lucrărilor Comisiei pentru muncă şi protecţie socială, din 14 iunie 2016, s-au dezbătut şi au fost finalizate discuţiile asupra propunerii legislative privind crearea unor oportunităţi de asigurare pentru persoanele care nu au calitatea de pensionari şi care nu au fost asigurate în sistemul public de pensii. Propunerea legislativă are în vedere asigurarea în sistemul public de pensii a persoanelor care nu au avut calitatea de asigurat în ultimii cinci ani, obiectiv prevăzut de Programul de Guvernare pentru anul 2012 în Capitolul 8. Asigurări sociale.

Prin această iniţiativă legislativă se urmăreşte crearea unei oportunităţi pentru ca persoanele care nu au calitatea de pensionari şi care nu au fost asigurate în sistemul public de pensii să poată să încheie contract de asigurare socială cu casa teritorială de pensii competentă, pentru maxim cinci ani anteriori, calculaţi de la data încheierii contractului de asigurare socială şi să plătească contribuţia de asigurări sociale pentru condiţii normale de muncă. Scopul acestei legi este de a da posibilitatea şi celor care mai au nevoie de maxim cinci ani pentru a-şi constitui stagiul minim de cotizare (15 ani) în vederea obţinerii unei pensii.

Contribuţia de asigurări sociale datorată se calculează prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul a cotei contribuţiei de asigurări sociale pentru condiţii normale de muncă, reglementată de legislaţia în vigoare pentru fiecare dintre luna/lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plăţii în vederea considerării stagiului de cotizare în sistemul public de pensii. Baza lunară de calcul o constituie cel puţin valoarea unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, reglementat de legislaţia în vigoare pentru fiecare dintre luna/lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea contribuţiei de asigurări sociale. Plata contribuţiei de asigurări sociale se va efectua într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe, dar nu mai târziu de 6 luni de la data intrării în vigoare a legii.

Proiectul de lege a primit un Raport de adoptare din partea membrilor Comisiei, urmând a fi trimis către Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor pentru a fi înscris pe ordinea de zi a Plenului. – sursa: Adrian Solomon, deputat PSD, preşedinte al Comisiei pentru muncă şi protecţie socială.  –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.