Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Un pic de bine pentru unii pensionari

București: Un pic de bine pentru unii pensionari

DISTRIBUIȚI

 pensii144744 – 16062016 –  Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, 15 iunie 2016, cu susţinerea Grupului Parlamentar al PSD, Propunerea legislativă pentru modificarea art. 56 şi 57 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Actul normativ prevede modificarea stagiului complet de cotizare pentru persoanele care au muncit în condiţii speciale şi a celor care au desfăşurat activitate în zona I şi II de radiaţii, în această categorie intrând minerii.

Prin Legea 263/2010, minerii care au realizat un stagiu de cotizare de cel puțin 20 de ani în condiții speciale de muncă și s-au pensionat pentru limită de vârstă, începând din ianuarie 2011, beneficiază de o pensie diminuată, ca urmare a metodologiei de calcul a punctului de pensie față de persoanele pensionate în aceleași condiții de muncă, dar în baza legii 19/2000. Necorelarea dintre cele două legi a dus la apariția discrepanțelor între minerii pensionaţi.

Pentru a fi înlăturate inechităţile create între pensiile calculate potrivit prevederilor Legii nr.19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, şi cele calculate potrivit prevederilor Legii nr.263/2010, legea prevede recalcularea drepturilor băneşti pentru cei pensionaţi din ianuarie 2011 până în prezent.

Prin noul act normativ se urmărește aplicarea unui tratament egal al celor care au lucrat în mină, prin aplicarea unui mod de calcul identic al pensiilor, indiferent de data la care s-au retras din câmpul muncii. Astfel, se face un act de reparaţie socială, în special faţă de miile de mineri afectaţi de restructurări, care au muncit în condiţii grele în Valea Jiului, şi care, până la adoptarea acestei legi, au beneficiat de pensii diminuate faţă de cele ale persoanelor pensionate în baza Legii 19/2000, este de părere deputatul PSD Florin Pâslaru. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.