Acasă Politic Ciolacu anunță creșteri record de pensii

Ciolacu anunță creșteri record de pensii

DISTRIBUIȚI

170069 – 28092023 – Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, la Digi 24 că până la 1 noiembrie trebuie încheiate toate procedurile în privinţa pensiilor speciale, altfel există riscul pierderii a 1,4 miliarde de euro din cauza neînchiderii unui jalon din PNRR.

De asemenea, prim-ministrul și-a exprimat dorința finalizării tuturor procedurilor legate nu noua legislație a pensiilor, inclusiv promulgarea, până la sfârșitul anului 2023.

„Eu îmi doresc ca până la 1 ianuarie să am promulgată legea pensiilor, întreaga reformă a pensiilor, cea prevăzută în cererea de plată numărul 4”, a afirmat Ciolacu, la Digi 24.

El a menţionat că, împreună cu Banca Mondială şi cu Comisia Europeană, s-a decis să se meargă pe varianta prin care se închid inechităţile în interiorul legii pensiilor.

„Eu merg pe primul scenariu pe care l-am convenit cu Comisia, cea în care se închid foarte mult inechităţile. De exemplu, sunt oameni care au muncit 30 de ani şi au pensie de la CAP de 1.000 de lei, 1.500 de lei. Nu exista contribuţie pe timpul lui Ceauşescu. Să îl scot din mormânt să îl cert? Aşa a gândit el atunci. Aşa era sistemul comunist. (…) Sunt nişte inechităţi. Aceasta este prima variantă”, a explicat prim-ministrul, adăugând că, după adoptarea noii legi, pensiile vor creşte şi cu 5%, cele mari, dar şi cu 20, 40%, cele mai mici.

Potrivit premierului, în privinţa pensiilor speciale se mai poartă negocieri cu Comisia Europeană.

„Ultimele negocieri pe care le avem, mai sunt trei lucruri de negociat, sunt unde ne încadrăm cu calculul, ce luni se iau în calcul când se calculează pensia magistraţilor. Ştiţi foarte bine că a fost pe o singură lună, ultima lună. Vă aduceţi aminte de un procuror general care a ieşit cu 120.000, că şi-a pus toate veniturile într-o singură lună? Procuror general al României, să faci o şmecherie să îţi pui toate veniturile în ultima lună, să ieși la pensie cu 120.000. Nu există măgărie mai mare pe care poţi să o faci faţă de un popor întreg, după ce ai fost procuror, deci tu împărţeai dreptatea în România. Este această negociere, ultimul draft a fost trimis de către Ministerul Justiţiei acum 48 de ore. Aşteptăm răspunsul Comisiei, unde este linia roşie, unde ne putem încadra, astfel încât să facem amendamentele, să le trecem prin Parlament”, a spus Ciolacu.

El a menţionat că toate procedurile în privinţa pensiilor speciale trebuie să se închidă până în 1 noiembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.