Acasă Politic Parteneriat româno-belgian în domeniul Educației

Parteneriat româno-belgian în domeniul Educației

DISTRIBUIȚI

170070 – 28092023 – Ministrul român al Educației a semnat, alături de Ministrul-Președinte și de Ministrul Educației din Guvernul Comunității franceze din Belgia, Carta de parteneriat între Ministerul Educației din România și Guvernul Comunității franceze din Belgia privind implementarea Programului de Deschidere către Limbi și Culturi, pentru perioada 2023 – 2028.

Semnarea documentului a avut loc de Ziua Federației Valonia-Bruxelles, în contextul celebrării Zilei europene a limbilor (26 septembrie), consacrată diversității lingvistice, interculturalității, învățării limbilor străine pe toată durata vieții.

Carta de parteneriat continuă seria tratatelor bilaterale încheiate, începând cu anul 2008, între partea română și partea belgiană-Comunitatea franceză, în vederea implementării cu succes a Cursului de Limbă, Cultură și Civilizație Românească (LCCR) în unități de învățământ din Federația Valonia-Bruxelles, în care studiază elevi de origine română.

Începând cu anul școlar 2008 – 2009, Belgia a devenit cea de-a treia țară europeană (după Italia și Spania) în care copiii de origine română au posibilitatea de a urma cursuri de limbă, cultură și civilizație românească.

Specific Comunității franceze din Belgia este faptul că, pe lângă componenta de limbă, proiectul include și cursuri de deschidere către interculturalitate, care se desfășoară cu elevii întregii clase, fiind susținute de profesorul român în parteneriat cu profesorul titular.

De-a lungul anilor, proiectul LCCR în Comunitatea franceză din Belgia a cunoscut o evoluție continuă. Astfel, în anul școlar 2022 – 2023, în proiect au fost cuprinse 21 de unități școlare, iar cursurile au fost urmate de 533 de elevi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.