Acasă Externe Georgia: Ministrul Pașca Palmer, nominalizat de UNECE moderator al panelului ministerial ”Evaluarea...

Georgia: Ministrul Pașca Palmer, nominalizat de UNECE moderator al panelului ministerial ”Evaluarea Regională pan-Europeană a Celei de-a Șasea Perspective Globale de Mediu”

DISTRIBUIȚI

 Cristiana PAȘCA PALMER144625 – 09062016  – Lucrările Conferinței Ministeriale de Mediu organizată de Comisia Economică a ONU pentru Europa (UNECE) au fost deschise ieri în Georgia (Batumi) cu discuții între cele 56 de state participante din Europa, America de Nord și Asia. În centrul discuțiilor celor peste 800 de delegați a fost tranziția către economia verde și adoptarea Planului de Acțiune de la Batumi prin inițiative naționale, care pot accelera acest proces. Ministrul român al Mediului, Cristiana Pașca Palmer, a fost nominalizată de UNECE speaker în sesiunea Plenară de deschidere oficială a Conferinței Ministeriale “Mediu pentru Europa” și moderator al panelului ministerial ”Evaluarea Regională pan-Europeană a Celei de-a Șasea Perspective Globale de Mediu”.

Ministrul Mediului a deschis lucrările subliniind că “economia verde este calea prin care putem avea o lume așa cum ne-o dorim, o lume prosperă economic dar în care să ne bucurăm de un mediu curat și sănătos. Schimbarea paradigmei economiei către economia verde este cu certitudine o provocare ce are la bază ideea că mediul poate asigura o șansă de creștere economică sustenabilă pe termen lung. Pentru România economia verde este o oportunitate în sine de dezvoltare și stimulare a competitivității în noi sectoare de creștere economică (eco-business, eco-inovare, eco-design etc) dar și de stimulare a unui management eficient al resurselor pentru sectoarele economice tradiționale. În mod clar există și o logică economică puternică în spatele acestei transformări: de exemplu, calculele europene demonstrează că economia circulară ar putea crea un beneficiu net de aproape un trilion de euro, adică un câștig PIB de 7%”. ”Uun element central al Agendei ONU 2030 pentru Dezvoltare Durabilă este Consumul și Producția Durabile, fundamentul  dezvoltării economiei verzi. Aceste componente sunt atu-ul noii agende care, alături de semnarea Acordului de la Paris privind schimbările climatice, sunt expresia clară a determinării comunității internaționale în a conduce lumea pe o cale durabilă. De aceea voința politică și conștientizarea la nivel public sunt esențiale în succesul Românei în acest proces”.

Referindu-se la rolul României în perspectiva implementării obiectivelor agendei de dezvoltare durabilă 2030 și a trecerii către economia verde, ministrul român al Mediului a menționat: “România a operaționalizat deja Comitetul interministerial pentru coordonarea și integrarea mediului în politicile sectoriale la nivel național și a inițiat un proces prin care țara noastră va stabili un pachet de măsuri concrete, ținând cont de particularitățile și prioritățile naționale. De asemenea, România a adoptat  legea achizițiile publice verzi și a conceput Programe de finanțare care să susțină inițiative de eco-business, sectorul clădirilor verzi – măsuri prin care se vor deschide piețe “green” importante”.

Agenda ministrului Mediului a inclus și o intervenție în simpozionul organizat de OECD – Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare la Batumi cu privire la managementul resurselor de apa si legatura cu cresterea economica verde. În acest sens, interventia ministrului a facut referire la rolul important pe care România îl joacă încă din 2007 în Inițiativa privind Apa a Uniunii Europene (EU Water Initiative) unde deține președenția grupului de lucru pentru regiunea Europa de Est și Asia Centrală. În plus, în cursul după-amiezii de ieri, Cristiana Pașca PLAMER a avut o întâlnire bilaterală cu domnul Christian Friis Bach, Sub-Secretar General al Organizației Națiunilor Unite și Secretar Executiv al Comisiei Economice a Națiunilor Unite (UNECE) pentru Europa în care a fost discutat stadiul colaborării între România și UNECE în ceea ce privește acordurile internaționale de mediu. – PROMPT MEDIA

foto:facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.