Acasă Externe Pregătiri intense pentru Summit-ul de la Varșovia

Pregătiri intense pentru Summit-ul de la Varșovia

DISTRIBUIȚI

Comanescu144638 – 10062016  – Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a participat, la 9 iunie 2016, la reuniunea trilaterală România – Polonia – Turcia, la Varşovia, alături de omologii polon Witold Waszczykowski şi, respectiv, turc Mevlüt Çavuşoğlu.

Consultările au avut ca principal obiectiv pregătirile pentru Summit-ul NATO de la Varşovia din 8-9 iulie 2016, cei trei oficiali subliniind importanţa consolidării apărării colective, precum şi întărirea flancului estic în raport cu provocările de securitate din regiune, inclusiv prin asigurarea unei prezenţe Aliate robuste şi credibile în regiune.

Cu acest prilej, ministrul Lazăr Comănescu a declarat că ”trilaterala rămâne un for important de consultări la nivel regional, care reflectă convergenţa de poziţii şi voinţa de a acţiona împreună pentru creşterea atenţiei asupra preocupărilor de securitate ale ţărilor noastre.”

Şeful diplomaţiei române a exprimat convingerea că rezultatele Summit-ului NATO vor reconfirma unitatea şi coeziunea Aliată în faţa provocărilor de securitate de oriunde ar proveni acestea, într-o abordare multidimensională, în conformitate cu principiul ”28 pentru 28”. A adăugat că asigurarea unei prezenţe NATO şi Aliate pe teritoriul Aliaţilor estici rămâne esenţială, evidenţiind complementaritatea dimensiunilor nordică şi sudică ale flancului estic. De asemenea, a subliniat importanţa strategică a Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică şi a pledat pentru întărirea cooperării şi coordonării NATO-UE şi a relaţiei Alianţei Nord-Atlantice cu partenerii estici.

Cu prilejul consultărilor, cei trei miniştri au avut şi un schimb de opinii asupra evoluţiilor din vecinătatea estică şi sudică. Ministrul Lazăr Comănescu a subliniat importanţa dezvoltării capabilităţilor Aliate, în acest sens un loc important ocupându-l sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, proiect defensiv, menit să contracareze ameninţările de acest tip din afara spaţiului euro-atlantic.

La iniţiativa ministrului român al afacerilor externe, cei trei miniştri de externe au convenit ca următoarea reuniune a trilateralei să se deruleze în a doua parte a anului 2016, în România.

Consultările trilaterale la nivelul ministerelor de Externe în formatul Polonia-România-Turcia au fost iniţiate de România în 2012, pornind de la convergenţa abordărilor naţionale pe un număr substanţial de teme, având în vedere şi Parteneriatele Strategice încheiate de România cu celelalte două state. Acest format de consultări are un caracter informal, neinstituţionalizat, şi urmăreşte realizarea de schimburi de vederi şi coordonarea în interiorul Alianţei Nord-Atlantice.

Până în prezent au mai avut loc 6 runde de consultări la nivel de secretar de stat. Prima întrevedere în format trilateral Polonia – România – Turcia a avut loc în luna mai 2012, în marja Summit-ului NATO de la Chicago. Au urmat alte cinci runde de consultări, la Bucureşti (6 noiembrie 2012), Izmir (9-10 mai 2013), Varşovia (26 mai 2014), Bucureşti (19 noiembrie 2014) şi Ankara (12 aprilie 2016).

Totodată, preşedinţii Comisiilor de politică externă din Parlamentele celor trei ţări s-au întâlnit de trei ori, la Bucureşti, la Varşovia şi, respectiv, Ankara. – PROMPT MEDIA

foto:mae.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.