Acasă Externe Agenda Europeana Premiul Cetățeanului European pentru Iordan Bărbulescu şi Barbara Knowles

Premiul Cetățeanului European pentru Iordan Bărbulescu şi Barbara Knowles

DISTRIBUIȚI

Premiul Cetăţeanului European 144608 – 09062016  – Iordan Bărbulescu şi Barbara Knowles sunt laureaţii din România ai Premiului Cetăţeanului European – ediţia 2016, distincţie acordată de către Parlamentul European. Cei doi fac parte dintr-un grup de 50 de persoane şi organizaţii din întreaga Uniune Europeană cărora li s-a acordat această distincţie, în urma unei decizii a Cancelariei Premiului European adoptate la începutul lunii iunie. Premiul se acordă sub forma unei medalii de onoare şi are o valoare simbolică.

Iordan Bărbulescu a fost propus de deputatul Victor Negrescu (S&D, RO). Ocupă funcţiile de director al Departamentului de Relatii Internaționale și Integrare Europeană în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) şi de președinte al Senatului SNSPA.

În motivaţia care a însoţit propunerea este menţionată activitatea desfăşurată în mediul academic și diplomatic românesc în general, şi activitatea în cadrul SNSPA, în mod special. Printre rezultatele profesorului Bărbulescu sunt amintite reformarea Departamentului de Relații Internaționale și Integrare Europeană din cadrul SNSPA, inițierea în România a unor cursuri despre instituțiile, politicile și procesul decizional al UE, precum şi extinderea programelor de studii dedicate cercetării Uniunii Europene.

Barbara Knowles a fost propusă de de trei deputaţi – Iuliu Winkler (RO, EPP), Csaba Sógor (RO, EPP) şi Catherine Bearder (UK, ALDE) – care au menţionat în motivaţie activitatea sa privind identificarea și conservarea habitatelor și a speciilor din peisaje agro-pastorale din Transilvania, implicarea în protecția biodiversității peisajelor agricole tradiționale românești și influențarea politicilor UE privind agricultura ecologică. Activităţile care au dus la nominalizarea sa s-au desfăşurat din poziţiile de cercetător la Universitatea din Cambridge, consilier în domeniul Politicii Științei la Royal Society of Biology din Marea Britanie, membru fondator al organizației Natural Capital Initiative şi al proiectului „Arbori remarcabili din România” (lansat de ASR Prințul Charles) şi mentor în cadrul Asociaţiei Microregionale Pogány-havas din Miercurea Ciuc.

Barbara Knowles a decedat în aprilie 2016, premiul fiindu-i acordat post-mortem. O ceremonie centrală pentru toţi laureaţii este programată la Bruxelles în octombrie, fiind precedată în această toamnă de ceremonii naţionale în statele membre.

Premiul Cetăţeanului European se acordă de către Parlamentul European anual, începând din anul 2008, pentru activități sau acțiuni realizate de cetățeni, grupuri, asociații sau organizații care au demonstrat un angajament remarcabil pentru promovarea unei mai bune înțelegeri reciproce și a unei integrări mai puternice în rândul cetățenilor statelor membre sau pentru facilitarea cooperării transfrontaliere sau transnaționale în cadrul Uniunii Europene. Sunt luate în considerare, de asemenea, activități sau acțiuni realizate de cetățeni angajați în cooperarea culturală transfrontalieră sau transnațională pe termen lung, care contribuie la consolidarea spiritului european, precum şi activități de zi cu zi prin care sunt concretizate valorile consacrate de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

Nominalizările se fac de către deputaţii în Parlamentul European, urmând ca acestea să fie analizate de către un juriu naţional format din deputaţi din ţara respectivă. În urma acestei analize, juriile naţionale înainteaza propunerile către Cancelaria Premiului European, forul care ia decizia finală privind lista tuturor laureaţilor din anul respectiv. Cancelaria a fost prezidată în 2016 de către Vice-președintele Parlamentului European, Sylvie Guillaume (S&D, FR) şi a mai avut în componență trei vicepreşedinţi ai PE: Ildikó Gallo-Pelcz (EPP, HU), Anneli Jäätteemaki (ALDE, FI), Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL, GR) şi un fost Preşedinte al Parlamentului, Enrique Barón (S&D, ES). –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.