Acasă Externe SUA: Măcel: 50 de morți și 53 de răniți într-un atac revendicat...

SUA: Măcel: 50 de morți și 53 de răniți într-un atac revendicat de ISIS

DISTRIBUIȚI
sursa foto: Euractiv

 – 144650 – 13062016  – 50 de persoane au fost ucise și alte 53 rănite în cel mai sângeros atac armat din istoria SUA, executat de un individ suspectat de legături islamiste într-un club de noapte pentru homosexuali din Orlando, Florida.

Organizația teroristă Stat Islamic a revendicat atacul asupra clubului de noapte din Orlando, potrivit agenției de presă Amaq a ISIS, citată de Reuters. În materialul publicat de agenția de presă, se arată că atacul a fost efectuat de un luptător ISIS.

Autorul atacului din noaptea de sâmbătă spre duminică din clubul de noapte pentru homosexuali a fost identificat drept Omar S Mateen, cetățean American de origine afgană, locuitor al Floridei, care a fost investigat de FBI încă din 2013 ca simpatizant al islamicilor extremiști.

Potrivit presei americane, Mateen a sunat la 911 înainte de atac și a jurat credință grupării jihadiste Stat Islamic. Într-o postare pe pagina sa de internet, MSNBC a transmis că Mateen a jurat credință liderului ISIS Abu Bakr al-Baghdadi.

În cursul zilei de duminică, poliția din California a arestat un bărbat care avea asupra sa arme de atac, muniție și posibile dispozitive explozive și care ar fi spus că se afla în zona Los Angeles pentru parada gay, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Încă nu este clar dacă există vreo legătură între incidentul din Santa Monica și atacul din Orlando.

În ceea ce privește atacul din clubul de noapte Pulse, încă dinainte ca acesta să fie revendicat de ISIS, poliția a deschis o anchetă pentru un act de terorism. Omar Mateen, care a murit în schimbul de focuri cu forțele speciale, nu avea cazier judiciar. El a fost găsit mort în club, având asupra sa două arme de foc și ”un fel de dispozitiv”, au spus reprezentanții poliției. Atacatorul a murit după schimbul de focuri cu polițiștii, în care au fost implicați nouă membri ai forțelor de ordine, unul dintre ei fiind rănit.

Dacă va fi confirmat drept act terorist, atacul din Orlando ar reprezenta cel mai grav atentat pe solul american de la atacurile din 11 septembrie 2001 – când avioane deturnate de persoane antrenate de al-Qaeda au lovit World Trade Center și Pentagonul – în urma cărora au murit peste 3.000 de oameni.

”Un act de teroare și de ură’”, a catalogat președintele Barack Obama masacrul din Orlando.

Violențele comise prin folosirea de arme de foc sunt aproape zilnice în SUA. De la începutul anului, s-au înregistrat peste 5.800 de morți în atacuri cu armă în SUA și peste 23.000 de incidente în care au fost folosite arme de foc, conform site-ului Gunviolencearchive.org – sursa: material și foto: EurActiv.ro – –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.