Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Tratamentul durerilor de spate, decontat de CASMB

București: Tratamentul durerilor de spate, decontat de CASMB

DISTRIBUIȚI

tratament Bio Ortoclinic145833 – 24082016 –  Tratamentul cu ultrasunete, laserterapia, sau electrostimularea efectuate la clinici private sunt doar câteva din procedurile care pot fi decontate de Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB), pe baza unei trimiteri de la medicul de familie sau de la medicul specialist, explică dr. Iulia Belc, directorul medical al Bio Ortoclinic. Există însă și o condiție: unitatea medicală să aibă contract cu CASMB pentru recuperare medicală, fizioterapie și kinetoterapie.

”Tratamentul durerilor de spate, al herniei de disc, fără operaţie, dar şi recuperarea  în urma oricărei intervenţii chirurgicale de ortopedie sau a pacienților care au suferit accidente vasculare cerebrale pot fi decontate prin CASMB, în baza protocoalelor încheiate de instituție cu clinicile private”, declară dr. Iulia Belc, specialist în recuperare medicală, balneologie și fizioterapie. Medicul a întocmit o listă cu 10 dintre cele mai utilizate metode de fizio și kinetoterapie.

Proceduri de fizioterapie

Electroterapia este cea mai utilizată în fizioterapie. Aceasta reunește toate procedurile care folosesc curentul electric pentru obținerea de efecte fiziologice și terapeutice asupra organismului uman.

  1. Curenți de joasă și medie frecvență – impulsuri electrice de diverse forme, cu efect predominant excitator la frecvențe mici și predominant analgetic și decontracturant, la frecvențe mari. Din domeniul joasei frecvențe folosim curenții: diadinamici, Trabert și TENS. Curenții Huffschmidt sunt, de asemenea, o formă de terapie cu curenți de joasă frecvență, care acționează pe grupe musculare antagoniste, cu efect inhibitor/ scăderea spasticității unor mușchi, respectiv cu efect de stimulare pe mușchii antagoniști, de obicei hipotoni.
    Din domeniul mediei frecvențe se folosesc curenții interferențiali.
  2. Ultrasunetele – curenți de înaltă frecvență care determină încălzirea țesuturilor în profunzime având ca efecte terapeutice: scăderea durerilor, vasodilatație , decontracturare musculară, creșterea elasticității țesuturilor și actiune biotrofică, fiind utile în terapia locală a spasticitaţii și a durerii.
  3. Unde scurte – curenți de înaltă frecvență care produc încălzirea țesuturilor în profunzime, având efect antalgic, vasodilatator și de scădere a tonusului muscular pe musculatura hipertonă.
  4. Laserterapia – LASER reprezintă initialele pentru Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation, adică Amplificarea Luminii prin Emisie Stimulată de Radiație. Efectele terapiei cu laser: analgetic, miorelaxant, antiinflamator, trofic, resorbtiv, bactericid, virucid.
  5. MDF – metodă de terapie cu câmpuri magnetice de joasă frecvență, în forme continue, cu efect sedativ, spasmolitic, analgetic și trofotrop.
  6. Electrostimularea – implică aplicarea unui curent electric pe piele pentru a provoca o contracție musculară ce reduce durerea și spasticitatea mușchilor și permite astfel menținerea unui grad de mobilitate articulară și de forță musculară. Se folosesc diverse tipuri de curenți de joasă și medie frecvență.

Proceduri de kinetoterapie

”Cele mai complexe proceduri de recuperare fizică se adresează pacienților hemiplegici, direct proporțional cu stadiul afecțiunii pacientului. În astfel de situații sunt folosite tehnici de facilitare neuroproprioceptivă, tehnici de posturare precum și tehnici specifice accidentului vascular cerebral (Kabat, Bobath). Aceste metode sunt completate de procedurile specifice fizioterapiei: curenți variabili (TENS, EMS) cu proprietăți analgetice și ca declanșatori ai unor acte motorii fiziologice (mers sau control sfincterian); ultrasunete, cu efect miorelaxant și foarte utile în terapia spasticității sau crioterapia, cu efect antiinflamator”, explică directorul medical al Bio Ortoclinic, Iulia Belc, adăugând că scopul kinetoterapiei în accidentul vascular cerebral este acela de a reabilita pacientul astfel încât acesta să poată dobândi un grad cât mai mare de independență funcțională.

  1. Posturările corectoare – sunt poziționări impuse pacientului și adoptate de acesta, pentru prevenirea/ corectarea unor poziții defectuoase a unor segmente și limitarea consecutivă a mobilității articulare. Se folosesc perne de poziționare sau orteze de poziționare.
  2. Kinetoterapia pasivă – tehnica de mobilizare pasivă executată de kinetoterapeut, în timp ce pacientul îsi relaxează voluntar musculatura. Este foarte importantă pentru prevenirea redorilor sau anchilozelor articulare și pentru menținerea troficității musculare.
  3. Kinetoterapia pasivo-activă – exerciții care folosesc tehnici de facilitare neuromusculară proprioceptivă respectiv de ușurare sau accelerare a contracției musculare active. Se folosesc tehnici de FNP generale și tehnici specifice unui scop anume, precum și metode de reeducare neuromotorie, cum este metoda Kabat.
  4. Kinetoterapia activă și activă asistată constă în exerciții individualizate, executate de pacient, în care mișcarea poate fi ajutată de forțe externe reprezentate de: gravitație, kinetoterapeut, orteze, baston sau aparate speciale. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.