Acasă Externe Agenda Europeana Strasbourg: Nadia Murad Basee și Lamiya Aji Bashar câștigă Premiul Saharov 2016

Strasbourg: Nadia Murad Basee și Lamiya Aji Bashar câștigă Premiul Saharov 2016

DISTRIBUIȚI

yazidi-nadia-murad147204 – 28102016  Parlamentul European a acordat joi Premiul Saharov 2016. Laureatele din acest an sunt Nadia Murad Basee și Lamiya Aji Bashar, ca urmare a unei decizii luate de Conferinţa Preşedinţilor, organ format din Președintele Parlamentului European și liderii grupurilor politice. Festivitatea de premiere va avea loc la Strasbourg, pe 14 decembrie.

Prin acordarea Premiului Saharov Nadiei Murad și Lamiei Aji Bashar am demonstrat că lupta lor nu a fost în zadar și că suntem pregătiți să le ajutăm în lupta lor împotriva greutăților și brutalității acestui așa-numit Stat Islamic la care atât de mulți oameni sunt încă expuși”, a spus președintele Martin Schulz în plen. ”Au reușit să fugă, să scape în Europa și să găsească adăpost aici”, a adăugat Martin Schulz, anunțând în plen laureatele din acest an ale Premiului Saharov. Nadia Murad Basee și Lamiya Aji Bashar.

Nadia Murad Basee și Lamiya Aji Bashar au reuşit să scape din sclavia sexuală impusă de ISIS şi au devenit purtătoare de cuvînt ale tuturor femeilor victime ale campaniei de violenţă sexuală dusă de grupul terorist. Ele susţin public şi cauza comunităţii yazidi din Irak, o minoritate religioasă victimă a unui genocid pus la cale de militanţii ISIS.

Pe 3 august 2014, ISIS a ucis toți bărbații din satul Kocho, din apropierea orașului irakian Sinjar, de unde sunt originare Aji Bashar și Murad. Tinerele, printre care s-au numărat și Aji Bashar și Murad și surorile lor, au fost răpite de militanţii ISIS şi forţate să devină sclave sexuale.

În noiembrie 2014, Murad a reușit să fugă cu ajutorul unei familii din vecini, care a scos-o pe ascuns din zona controlată de ISIS, permițându-i să ajungă într-o tabără de refugiați din nordul Irakului și, ulterior, în Germania. Un an mai târziu, în decembrie 2015, Murad a luat cuvântul în cadrul primei ședințe a Consiliului de Securitate al ONU dedicate traficului de ființe umane, cu un discurs emoționant în care și-a descris experiența. În septembrie 2016, a devenit prima ambasadoare a bunăvoinței pentru demnitatea supraviețuitorilor traficului cu ființe umane din partea Biroului ONU pentru Droguri și Criminalitate (UNODC), iar de atunci participă la inițiative mondiale și locale de sensibilizare cu privire la situația critică a nenumăratelor victime ale traficului de ființe umane.

Aji Bashar a încercat să fugă de mai multe ori și a reușit, în cele din urmă, să evadeze cu ajutorul familiei, care a plătit traficanți locali. În timp ce evada în calea lor a explodat o mină, ucigând două dintre persoanele care o însoțeau și rănind-o grav și pe ea. În urma accidentului, Aji Bashar și-a pierdut aproape complet vederea. A reușit să scape și a fost în cele din urmă trimisă la tratament în Germania. Acolo și-a regăsit frații care supraviețuiseră. De când starea de sănătate i s-a îmbunătățit, Aji Bashar se implică activ în campaniile de sensibilizare cu privire la situația dificilă a comunității yazidi și continuă să ajute femeile și copiii care sunt victime ale practicilor de sclavie și ale atrocităților comise de ISIS.

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire este acordat de Parlamentul European în fiecare an. Onorează persoane și organizații care apără drepturile omului și libertățile fundamentale. Premiul este însoțit de suma de 50.000 de euro. Anul trecut, laureat a fost Raif Badawi.

Nominalizările pentru Premiul Sakharov se pot face de grupurile politice sau un grup de cel puțin 40 de eurodeputați. Comisiile pentru afaceri externe și dezvoltare aleg prin vot trei finaliști, iar mai târziu, câștigătorul este ales de Conferința Președinților.PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.