Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Bugetele locale pot primi de la stat sume cuprinse între 1,5...

București: Bugetele locale pot primi de la stat sume cuprinse între 1,5 şi 50 milioane lei pentru proiecte de dezvoltare regională

DISTRIBUIȚI

ministerul-dezvoltarii-regionale-si-administratiei-publice147512 – 15112016 – Un proiect de ordonanță de urgență, iniţiat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), propune alocarea de la stat a unor importante sume de bani pentru demararea unor proiecte de dezvoltare regională de către administraţiile publice locale.

Beneficiarii programului vor fi unităţile administrativ-teritoriale, respectiv comunele, municipiile, inclusiv subdiviziunile administrativ-teritoriale ale acestora, şi oraşele, inclusiv pentru satele componente ale acestora, judeţele, precum şi asociaţiile de dezvoltare intercomunitară, constituite în condiţiile legii, pentru investiţiile realizate prin asociaţiile de dezvoltare intercomunitară.

”Prin prezentul proiect de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului se reglementează cadrul legal pentru implementarea Programului Regional pentru Dezvoltare Regională cu privire la condiţiile de acces la programul naţional, categoriile de beneficiari eligibili, precum şi modalitatea de finanţare a acestuia”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Potrivit acesteia, obiectivele de investiţii din cadrul programului se realizează pe terenuri şi/sau construcţii, după caz, aflate în proprietate publică sau privată a unităţilor administrativ-teritoriale, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

Obiectivele de investiţii care pot fi finanţate în cadrul programului trebuie să se încadreze în cel puţin unul din următoarele domenii, din bugetul de stat asigurându-se ca surse complementare.

Astfel, pentru sisteme de alimentare cu apă şi staţii de tratare a apei – valoarea maximă a unei solicitări de finanţare de la bugetul de stat este de 10.000.000 lei, în timp ce pentru sisteme de canalizare şi staţii de epurare a apelor uzate – valoarea maximă a unei solicitări de finanţare de la bugetul de stat este de 17.000.000 lei.

Pentru drumurile publice clasificate şi încadrate în conformitate cu prevederile legale în vigoare ca: drumuri judeţene – valoarea maximă a unei solicitări de finanţare de la bugetul de stat este de 50.000.000 lei; pentru drumuri de interes local, drumuri comunale şi/sau drumuri publice din interiorul localităţilor valoarea maximă a unei solicitări de finanţare de la bugetul de stat este de 5.000.000 lei.

În ceea ce priveşte unităţile de învăţământ preuniversitar, unităţile sanitare din mediul rural şi sediile instituţiilor publice ale autorităţilor administraţiei publice locale, precum şi a instituţiilor publice din subordinea acestora – valoarea maximă a unei solicitări de finanţare de la bugetul de stat va fi de 1.500.000 lei.

Pentru poduri, podeţe sau punţi pietonale – valoarea maximă a unei solicitări de finanţare de la bugetul de stat este de 10.000.000 lei.

”Realizarea obiectivelor de investiţii din cadrul domeniilor care se finanţează prin program, cu încadrarea în limitele maxime, trebuie să aibă ca rezultat obiective de investiţii recepţionate şi puse în funcţiune, cu excepţia cazurilor de forţă majoră, aşa cum a fost definită prin Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, în caz contrar beneficiarii având obligaţia restituirii integrale a sumelor transferate de la bugetul de stat, în condiţiile contractului de finanţare”, se arată în documentul citat.

Tipurile de obiective de investiţii, categoriile de lucrării şi cheltuielile care se finanţează în cadrul fiecărui domeniu specific, criteriile de evaluare şi selecţie, procedurile, tipurile de documente, precum şi termenele-limită pentru unele acţiuni privind implementarea tehnică şi financiară a Programului se detaliază în Normele Metodologice de aplicare a programului.

În ceea ce priveşte finanţarea, aceasta se va asigura din sume din transferuri alocate bugetelor locale, de la bugetul de stat, aprobate cu această destinaţie în bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice; sume din bugetele locale alocate cu această destinaţie; alte surse legal constituite.

Sumele alocate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin prezentul program, sunt surse de finanţare complementare pentru bugetele locale.

Finanţarea Agenţiilor pentru Dezvoltare Regională pentru implementarea şi monitorizarea programului se asigură din surse de la bugetul de stat, în conformitate cu prevederile art. 8 alin. (11) din Legea nr. 315/2004 cu modificările şi completările ulterioare şi reprezintă echivalentul a 3% din bugetul programului.

Pe toată perioada de implementare a programului, începând cu prima zi lucrătoare din luna noiembrie a fiecărui an şi până cel târziu în termen de 30 de zile de la data publicării legii bugetului de stat, potenţialii beneficiari ai programului depun la sediile Agenţiilor pentru Dezvoltare Regională solicitările de finanţare a obiectivelor de investiţii.

Creditele de angajament sunt alocate pe regiuni, conform nevoilor identificate în Planurile pentru Dezvoltare Regională, pe baza următorilor indicatori cu ponderi egale: suprafaţa teritoriului şi populaţia regiunii.

Spor salarial de 75% pentru personalul care implementează programul

 Pe de altă parte, proiectul prevede că personalul din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice care programează, coordonează şi implementează Programul Naţional de Dezvoltare Locală, precum şi care programează şi coordonează Programul Regional de Dezvoltare Locală va beneficia de un spor salarial de 75% faţă de salariul stabilit conform legislaţiei în vigoare.

Programul Regional pentru Dezvoltare Regională este coordonat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi implementat de Agenţiile pentru Dezvoltare Regională, constituite în baza Legii nr. 315/2004 privind dezvoltarea regională în România, cu modificările şi completările ulterioare.

Scopul programului constă în îmbunătăţirea situaţiei sociale şi economice a locuitorilor din toate regiunile de dezvoltare ale României şi susţinerea autorităţilor publice locale pentru realizarea programelor locale de dezvoltare. Programul are ca obiectiv general echiparea unităţilor administrativ-teritoriale cu dotările tehnico-edilitare, de infrastructură educaţională, de sănătate şi de mediu, administrativă şi de acces la căile de comunicaţie, în conformitate cu reglementările cuprinse în Planul de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a IV-a – Reţeaua de localităţi, aprobat prin Legea nr. 351/2001, cu modificările şi completările ulterioare, se completează cu Strategia de dezvoltare teritorială a României, cu Planurile pentru Dezvoltare Regională, precum şi cu Strategiile de dezvoltare locală.PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.