Acasă Externe Christine Lagarde, găsită vinovată de neglijență de judecătorii Curții de Justiție a...

Christine Lagarde, găsită vinovată de neglijență de judecătorii Curții de Justiție a Franței

DISTRIBUIȚI

Christine Lagarde148084 – 201212016­ –  Curtea de Justiție a Franței (CJR) a găsit-i vinovadă de neglijență pe Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar Internațional,  într-un dosar de arbitraj din perioada în care era ministru de Finanțe al Franței , transmite Bloomberg, preluat de Agerpres.

Curtea de Justitie a Republicii Franceze este singura instanță abilitată să ancheteze membrii Guvernului francez pentru fapte comise în timpul mandatului lor.

Conducerea FMI s-a reunit luni pentru a analiza verdictul și a anunțat că vor fi avuți în vedere ”toți factorii relevanti, inclusiv conducerea remarcabilă a doamnei Lagarde, respectul larg și încrederea de care se bucură la nivel global”,

În august 2014, Christine Lagarde a fost inculpată în Franța pentru „neglijență”, pentru rolul său presupus într-un caz controversat de arbitraj în favoarea lui Bernard Tapie, care a primit 403 milioane de euro cu titlu de despăgubiri pentru prejudiciul suferit în urma vânzării companiei Adidas.

Fostului ministru de Finanțe i se reproșează că a recurs la un arbitraj privat, în loc să meargă în justiție, pentru un litigiu între omul de afaceri Bernard Tapie și Credit Lyonnais. Litigiul viza o tranzacție ce a avut loc în 1993, când Tapie a vândut băncii franceze participația pe care o deținea la producătorul german.

Mai târziu, banca a vândut pachetul cu un profit semnificativ, iar Tapie a început o acțiune în justiție, susținând că a fost fraudat. În urma judecării cazului într-o comisie de arbitraj, Tapie a obținut de la stat despăgubiri de 403 milioane de euro, cu mult mai ridicate decât ar fi putut primi în justiție.

Predecesorul lui Christine Lagarde, francezul Dominique Strauss Kahn, a renunțat în 2011 la conducerea FMI, în urma acuzațiilor de agresiune sexuală. Un alt fost președinte al FMI, spaniolul Rodrigo Rato, este în prezent judecat pentru deturnare de fonduri în perioada în care a fost director al băncii spaniole Bankia. –  PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.